Ενέργεια στην Αλβανία: 300MW υβριδικά φωτοβολταϊκά σε δημοπρασία

Ενέργεια στην Αλβανία: 300MW υβριδικά φωτοβολταϊκά σε δημοπρασία

Αν και η αγορά ενέργειας έχει ωριμάσει στην Αλβανία, το τέλος του 2023 και οι πρώτοι μήνες του 2024 φέρνουν νέα δυναμική σε προγράμματα φωτοβολταϊκών σταθμών.

...

Αλβανία: Τιμή πώλησης ενέργειας 95,04€/MWh για φωτοβολταϊκά έως 2MW για το 2023

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) όρισε πρόσφατα την τιμή πώλησης ενέργειας προς το κράτος για φωτοβολταϊκούς σταθμούς έως 2MW που έλαβαν προέγκριση εντός του 2023. Η τιμή ορίζεται στα 95,04€/MWh για ...
Η υβριδική δημοπρασία ισχύος 300 MW και οι αιτήσεις στην Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων αποτελούν παραδείγματα. Η συνεχής ζήτηση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αντικατοπτρίζει την προσπάθεια για πράσινη μετάβαση, με προτεραιότητα σε επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. Ο Αnduel Çekrezi, εκπρόσωπος της εταιρείας «EuroElektra sh.p.k», εκφράζει αυτήν την άποψη.

Επιπλέον, η αυτοπαραγωγή ενδιαφέρει τις επιχειρήσεις, ιδίως για τη μείωση των τιμών. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών έως 500 kWp αποτελεί εναλλακτική λύση, ενώ η σύνταξη νέων κατευθυντήριων γραμμών έδωσε ώθηση στην αυτοπαραγωγή. Οι επιχειρήσεις επενδύουν σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς για να αποφύγουν την πίεση των τιμών ενέργειας.
Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων και άλλες εξελίξεις περιορίζουν τις επενδύσεις. Ο νέος νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει ανεφάρμοστους κανονισμούς, ενώ οι δημοπρασίες συνεχίζονται βάσει της απόφασης του 2018. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης.
Στο Ελμπασάν, έχει προταθεί ένα έργο με ισχύ 40 MW κοντά στην περιοχή Βασγιάν. Στο χωριό Gjonçaj του Ελμπασάν, υπάρχει αίτηση για έργο με ισχύ 32,2 MW.


Επίσης, ανακοινώθηκε αίτηση για κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 30 MW στη διοικητική μονάδα Erseke, καθώς και για έργο με ισχύ 25 MW στο χωριό Floq του Δήμου Κορυτσάς. Μια άλλη αίτηση αφορά στην κατασκευή έργου με ισχύ 50,4 MW στο χωριό Shtikë - Butkë του Δήμου Κολωνίας.

Υπάρχει επίσης αίτηση για έργο με ισχύ 100 MW στην Κτηματογραφική Περιοχή 1451, Χωριό Νταρεζέζε, Διοικητική Ενότητα Δερμένας, Δήμος Φιέρι. Το ένατο έργο είναι ένα εργοστάσιο με ισχύ 11 MW στον Δήμο Cërrik της επαρχίας Ελμπασάν, ενώ το τελευταίο έχει ισχύ 8,8 MW και βρίσκεται στον Δερμένα του Δήμου Φιέρου. Παρόλες τις αιτήσεις, η κατασκευή ή η έγκρισή τους δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.

Αυτές οι επενδύσεις σε ενέργεια έχουν ως στόχο την πώληση στην ελεύθερη αγορά, με την καταβολή ενός τελούς στο κράτος, είτε σε μορφή ενέργειας είτε χρηματικής αξίας. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες των παραδοθέντων έργων πρέπει ακόμη να εξεταστούν προσεκτικά, ενώ ο νόμος πρέπει να τεθεί πλήρως σε ισχύ με σαφείς κανονισμούς για τη διαχείριση της πλεονάζουσας ενέργειας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοπρασίας για την παροχή ισχύος 300 MW σε υβριδικά φωτοβολταϊκά, η οποία θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 17 Μαΐου. Η υπουργός Υποδομών και Ενέργειας, Μπελίντα Μπαλούκου, ανέφερε ότι η μέγιστη αποδεκτή τιμή είναι 59,97 ευρώ ανά MWh και ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 10 Ιουλίου.

Εντός της χώρας, η προώθηση των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκούς πόρους επιδιώκει να διαφοροποιήσει την ενεργειακή παραγωγή, μετά την εξάρτηση από υδροηλεκτρικούς πόρους που προκάλεσε οικονομικό κόστος κατά την κρίση του 2022. Η αρμίδια επιτροπή απέρριψε επτά έργα αξίας 700 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο ένα πέρασε ως στρατηγικό, ανέφερε η επιτροπή. Έτσι, ενώ προηγουμένως τα αιτήματα επικεντρώνονταν σε τουριστικά χωριά, πλέον κυριαρχούν τα ενεργειακά έργα ως στρατηγική επένδυση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου