Αλβανία: Τιμή πώλησης ενέργειας 95,04€/MWh για φωτοβολταϊκά έως 2MW για το 2023

Αλβανία: Τιμή πώλησης ενέργειας 95,04€/MWh για φωτοβολταϊκά έως 2MW για το 2023

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) όρισε πρόσφατα την τιμή πώλησης ενέργειας προς το κράτος για φωτοβολταϊκούς σταθμούς έως 2MW που έλαβαν προέγκριση εντός του 2023. Η τιμή ορίζεται στα 95,04€/MWh για το έτος 2023.

...

H ΤΕΡΝΑ έλαβε το πράσινο φως της Αλβανικής κυβέρνησης για κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού

Η Κυβέρνηση της Αλβανίας ανακοίνωσε την έγκριση του αιτήματος της εταιρείας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Faethon, θυγατρικής του ελληνικού ενεργειακού ομίλου Ήρων, για την κατασκευή ενός φωτο...
Η απόφαση βασίζεται σε στοιχεία αγοράς που ενσωματώθηκαν στον τύπο υπολογισμού της τιμής. Λήφθηκαν υπόψη το επενδυτικό κόστος, τα ετήσια λειτουργικά έξοδα, η ετήσια υποβάθμιση, το WACC (σταθμισμένο μέσο κόστος κεφαλαίου), η περίοδος στήριξης και οι μέσες ώρες λειτουργίας των σταθμών.

Η ΡΑΕ χρησιμοποίησε το μοντέλο excel της AGORA στη μελέτη της για την Αλβανία για τον υπολογισμό της τιμής.

Σύμφωνα με τον νόμο 24/2023, ο αρμόδιος οργανισμός για τις ΑΠΕ θα έχει τον ρόλο της παρακολούθησης και αξιολόγησης των υφιστάμενων και μελλοντικών ΑΠΕ. Αυτό περιλαμβάνει την παρακολούθηση των συμβάσεων παραχώρησης, τον έλεγχο των εργοστασίων παραγωγής, την αξιολόγηση των επενδύσεων και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων.

Η προηγούμενη φορά που η ΡΑΕ όρισε τιμή για φωτοβολταϊκούς έως 2MW ήταν το 2018, με τιμή 71,2€/MWh. Το 2020, η τιμή για τα floaters ορίστηκε πάνω από 100€/MWh.

Φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις έως 2MW και ανεμογεννήτριες έως 3MW λαμβάνουν άτυπη μορφή παραχώρησης και η τιμή πώλησης ενέργειας ορίζεται από τη ΡΑΕ. Η ενέργεια από αυτές τις πηγές αγοράζεται από την εταιρεία διανομής.

...

Η Αλβανία υιοθετεί μαζικά τα φωτοβολταϊκά: 1760 εγκαταστάσεις για ιδιοκατανάλωση

Η Αλβανία βιώνει μια ραγδαία αύξηση στον αριθμό φορέων που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς για ιδιοκατανάλωση. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Ομίλου OSHEE, έως τις 18 Ιανουαρίου 2024, 1760 εγκ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου