Ουγγαρία: Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ δεν πρέπει να εξαρτηθεί από το Κοσσυφοπέδιο

Ουγγαρία: Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ δεν πρέπει να εξαρτηθεί από το Κοσσυφοπέδιο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjártó, δήλωσε την Τρίτη ότι η Σερβία είναι «έτοιμη» να γίνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι η ένταξή της στο μπλοκ δεν πρέπει να εξαρτηθεί από την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο.

Σε συνέντευξή του στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, είπε ότι ο όρος της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ με την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο είναι «άδικος» για το Βελιγράδι γιατί «αυτό δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη Σερβία».

«Η απομόνωση της Σερβίας είναι η χειρότερη δυνατή τακτική», είπε ο Szijjártó.

Ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας είπε ότι η Σερβία είναι «έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ αύριο» και ότι χωρίς αυτήν, ως η «μεγαλύτερη και ισχυρότερη» χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια, «δεν υπάρχει σταθερότητα στο μπλοκ».

Ο Szijjártó εξήγησε τη συχνή αντιδυτική και αντιευρωπαϊκή ρητορική του προέδρου της Σερβίας, Aleksandar Vučić, με ένα αίσθημα απογοήτευσης λόγω της έλλειψης προόδου προς την ένταξη, παρά τα «εκπληρωμένα κριτήρια».

«Πιστεύω ότι η προσέγγιση των Βρυξελλών στη γραφειοκρατία της Σερβίας πρέπει να αλλάξει», είπε ο Ούγγρος υπουργός.

Η Σερβία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από το 2012 και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2014.

Η ΕΕ προειδοποιεί τακτικά ότι η ταχύτητα της ενταξιακής διαδικασίας της Σερβίας στο μπλοκ θα εξαρτηθεί από την πρόοδό της στον διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, τον οποίο μεσολαβούν οι Βρυξέλλες.

Ο Szijjártó είπε επίσης ότι το έργο της ΕΕ δεν θα ολοκληρωθεί έως ότου γίνουν μέλη του όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Οι Βρυξέλλες χρειάζονται την περιοχή [τα Δυτικά Βαλκάνια] περισσότερο από όσο την χρειάζεται η περιοχή», είπε.

Ο Szijjártó ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ουγγαρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Ουγγαρία θα δώσει έμφαση στην επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας επειδή «αυτό θα δώσει στην ΕΕ νέα ενέργεια και ώθηση».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου