Ο αγωγός TAP θα ενισχύσει την προμήθεια φυσικού αερίου το 2026

Ο αγωγός TAP θα ενισχύσει την προμήθεια φυσικού αερίου το 2026

Ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP) μετέφερε περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ιταλία το 2023, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η κοινοπραξία TAP AG.

Επιπρόσθετα, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι o TAP θα είναι σε θέση να προμηθεύει 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου περισσότερο ετησίως από το 2026.

Επισημαίνεται ότι ο TAP ήδη μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz της Κασπίας Θάλασσας στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.

Ο εν λόγω αγωγός μήκους 878 χιλιομέτρων συνδέεται με τον αγωγό Trans-Anatolian (TANAP) στα ελληνο-τουρκικά σύνορα στους Κήπους, ακολούθως διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, πριν τελικά βγει στις ακτές της Νότιας Ιταλίας.

Ο TAP επίσης συνδέεται με τον αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) που ξεκίνησε την λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2022, παρέχοντας φυσικό αέριο από την Κασπία στη Βουλγαρία, διασφαλίζοντας τον ενεργειακό εφοδιασμό μίας ακόμη ευρωπαϊκής χώρας.

Οι έξοδοι του TAP στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία παρέχουν τη δυνατότητα για μεταφορά μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και γενικότερα στις Ευρωπαϊκές αγορές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου