Eurostat: Αλβανία και Κόσοβο με τα περισσότερα ντίζελ οχήματα στην Ευρώπη

Eurostat: Αλβανία και Κόσοβο με τα περισσότερα ντίζελ οχήματα στην Ευρώπη

Τα συγκριτικά στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο έχουν το υψηλότερο μερίδιο οχημάτων ντίζελ στην Ευρώπη, με περίπου 74% του συνόλου για την Αλβανία και περίπου 82% για το Κοσσυφοπέδιο το 2022.

Από τα περίπου 639.000 οχήματα στη χώρα το 2022, περίπου 471.000 είναι πετρελαιοκίνητα. Περίπου το 17% των οχημάτων (108 χιλ.) κινούνται με βενζίνη και 59 χιλ. με εναλλακτική ενέργεια, ή 9,3%. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2022 στη χώρα είχαν λιγότερα από 1300, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο βενζινοκίνητων αυτοκινήτων και αυξάνουν τη χρήση εναλλακτικής ενέργειας. Για παράδειγμα, η Ολλανδία έχει λιγότερο από το 10% των αυτοκινήτων ντίζελ, ενώ η Τουρκία κατέχει το ρεκόρ για οχήματα εναλλακτικής ενέργειας, με περίπου 30% του συνόλου.

Σύμφωνα με τη Eurostat, σε 12 από τα 23 κράτη μέλη της ΕΕ για το 2022, υπήρχαν περισσότερα αυτοκίνητα βενζίνης παρά πετρελαιοκίνητα, με το ποσοστό των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων να κυμαίνεται από 85% στην Ολλανδία έως 47% στην Ιταλία (Εικόνα 4) .

Στα άλλα 11 κράτη μέλη, τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα ήταν περισσότερα από τα αυτοκίνητα βενζίνης με το μερίδιό τους να κυμαίνεται από 67% στη Λιθουανία έως 50% στη Ρουμανία και τη Σλοβενία.

Παρά τις προσπάθειες σε όλη την Ευρώπη να αυξηθεί το μερίδιο των αυτοκινήτων με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το μερίδιο των επιβατικών αυτοκινήτων που κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα παρέμεινε χαμηλό το 2022 στα περισσότερα κράτη μέλη.

Σε 3 από τα 23 κράτη μέλη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες, τα επιβατικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν εναλλακτική ενέργεια αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 1% του συνολικού στόλου επιβατικών αυτοκινήτων. Το κράτος μέλος της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό είναι η Ιταλία, όπου τα επιβατικά αυτοκίνητα εναλλακτικών καυσίμων έφτασαν το 10% το 2022.

Άλλες χώρες με αξιοσημείωτα ποσοστά επιβατικών αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα είναι η Νορβηγία (20,1%), η Σουηδία (8,3%), η Λιθουανία (7,1%) και η Λετονία (5,7%).

Μεταξύ των υποψήφιων χωρών και των δυνητικών υποψήφιων χωρών, το υψηλότερο ποσοστό επιβατικών αυτοκινήτων εναλλακτικών καυσίμων καταγράφηκε στην Τουρκία (35,4%), τη Γεωργία (32,7%) και τη Μολδαβία (16,8%).

Στη Νορβηγία, σχεδόν όλα (99,9%) των επιβατικών αυτοκινήτων εναλλακτικών καυσίμων είναι ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία, ενώ στην Τουρκία και τη Μολδαβία, το μερίδιο των αυτοκινήτων με φυσικό αέριο είναι κυρίαρχο μεταξύ των επιβατικών αυτοκινήτων εναλλακτικών καυσίμων.

Λίγα αυτοκίνητα σε σχέση με τον πληθυσμό

Σε σχέση με τον πληθυσμό, η Αλβανία συγκαταλέγεται στις χώρες με τα λιγότερα οχήματα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Eurstat, το 2022, η Αλβανία είχε 226 οχήματα ανά 1.000 κατοίκους, γεγονός που την τοποθετεί στην τρίτη θέση με το χαμηλότερο ποσοστό αυτού του δείκτη, αφήνοντας πίσω μόνο το Κοσσυφοπέδιο (182 οχήματα για το 2021) και την Τουρκία (169).

Στην περιοχή, οι κάτοικοι του Μαυροβουνίου έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό οχημάτων (369), ακολουθούμενοι από εκείνους της Σερβίας (344).

Οι Αλβανοί έχουν λιγότερα από τα μισά οχήματα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 560 οχήματα ανά 1000 κατοίκους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου