Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους Ιταλούς βουλευτές να καταψηφίσουν τη συμφωνία Ράμα - Μελόνι

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους Ιταλούς βουλευτές να καταψηφίσουν τη συμφωνία Ράμα - Μελόνι

Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε ξανά σήμερα ανησυχία για τη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας για μετανάστες από χώρες της Βόρειας Αφρικής, η οποία προβλέπει την παραμονή τους στο αλβανικό έδαφος, εν αναμονή της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Καθώς το πρωτόκολλο μεταξύ των δύο χωρών άρχισε να συζητείται σήμερα στην Ιταλική Βουλή, η γνωστή οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσε τους Ιταλούς βουλευτές να εναντιωθούν.

Σύμφωνα με τη σημερινή δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας, «το σχέδιο για την κατασκευή κέντρων κράτησης μεταναστών στην Αλβανία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διεθνούς τάσης μετατόπισης του ελέγχου των συνόρων και της επεξεργασίας ασύλου σε τρίτες χώρες: μια κίνηση που απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ταλαιπωρία».

Ο Matteo de Bellis, ερευνητής Μετανάστευσης και Άσυλου στον οργανισμό, εκτιμά ότι «αυτή η συμφωνία αντιπροσωπεύει άλλη μια επαίσχυντη προσπάθεια της Ιταλίας να παρακάμψει το διεθνές και κοινοτικό δίκαιο, με δυνητικά σοβαρές συνέπειες για τα άτομα που ζητούν άσυλο». Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η ανεφάρμοστη, επιβλαβής και παράνομη πρόταση θα υποβάλει ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε μακρές και περιττές μεταφορές δια θαλάσσης και θα κατέληγε σε αυτόματη και δυνητικά παρατεταμένη κράτηση, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο των δύο χωρών, οι μετανάστες που πιάνονται στην ανοιχτή θάλασσα θα μεταφερθούν στην Αλβανία. «Με εκατοντάδες μίλια απόσταση μεταξύ της κεντρικής Μεσογείου, όπου συμβαίνουν οι περισσότερες διελεύσεις και ναυάγια, και της Αλβανίας, η συμφωνία παραβιάζει σαφώς την υποχρέωση της Ιταλίας να αποβιβάσει τους διασωθέντες στη θάλασσα το συντομότερο δυνατό μετά τη διάσωσή τους. Μπορεί επίσης να αποδυναμώσει το ευρύτερο σύστημα έρευνας και διάσωσης, το οποίο είναι πιθανό να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ανθρώπων που χρειάζονται διάσωση στη θάλασσα», σημειώνει η δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Αλβανία προσφέρει μόνο το έδαφός της, ενώ η ευθύνη, συμπεριλαμβανομένης της δικαιοδοσίας στα δύο κέντρα, παραμένει μόνο στην Ιταλία. «Ενώ η εφαρμογή της ιταλικής δικαιοδοσίας φαίνεται να υπόσχεται πρόσβαση σε διαδικαστικές εγγυήσεις και δικαιώματα ασύλου σύμφωνα με το ιταλικό και το δίκαιο της ΕΕ, στην πραγματικότητα η πρόσβαση σε τέτοιες εγγυήσεις μπορεί να παρεμποδιστεί σοβαρά», επισημαίνει η Αμνηστία, καθώς σύμφωνα με αυτήν «σε όλους τους προσαχθέντες στα κέντρα στην Αλβανία, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, θα κρατούνταν αυτόματα. Η αυτόματη απαγόρευση είναι εγγενώς αυθαίρετη και ως εκ τούτου παράνομη».

...

Συμφωνία Ράμα - Μελόνι: Το Συνταγματικό Δικαστήριο απαιτεί στοιχεία από την αλβανική κυβέρνηση

Σήμερα Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε η επόμενη συνεδρίαση στο Συνταγματικό Δικαστήριο όπου εξετάζεται η συμφωνία Αλβανίας και Ιταλίας για μεταφορά μεταναστών στο Shengjin. Μετά το τέλος αυτής της συνόδου, ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου