Οι κάτοικοι του Αργυροκάστρου έχουν το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής στην Αλβανία

Οι κάτοικοι του Αργυροκάστρου έχουν το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής στην Αλβανία

Με βάση τους δείκτες θνησιμότητας το 2022, ο πληθυσμός των Τιράνων, άνδρες και γυναίκες, αναμένεται να ζήσει περισσότερο σε σύγκριση με τους άλλους 11 νομούς της χώρας.

Αντίθετα οι κάτοικοι του Αργυροκάστρου έχουν το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής στη χώρα.

Το 2022, ο νομός με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες ήταν τα Τίρανα, με 81,0 έτη, ενώ ο νομός με τον χαμηλότερο δείκτη ήταν το Αργυρόκαστρο, με 72,5 χρόνια.

Την ίδια χρονιά, ο νομός με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες ήταν τα Τίρανα, με 84,5 έτη, ενώ ο νομός με τον χαμηλότερο δείκτη ήταν το Αργυρόκαστρο, με 77,9 έτη.

Σύμφωνα με το INSTAT το 2022, το προσδόκιμο ζωής στην Αλβανία για το σύνολο του πληθυσμού ήταν 79,1 χρόνια και πιο συγκεκριμένα 77,3 έτη για τους άνδρες και 80,9 έτη για τις γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες αναμένεται να ζήσουν σχεδόν 4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες.

Οι νομοί των Τιράνων, του Δυρραχίου και του Κούκεσι έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στη χώρα. Ο πληθυσμός της κεντρικής χώρας ζει περισσότερο και λόγω της συγκέντρωσης των υπηρεσιών δημόσιας υγείας.

Το προσδόκιμο ζωής έχει βελτιωθεί σημαντικά από τα μέσα του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα. Οι Αλβανίδες τη δεκαετία του 1950 ζούσαν κατά μέσο όρο μόλις 54,4 χρόνια σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του INSTAT, ενώ από τότε μέχρι το 2022 το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 45%.

Τα ιστορικά στοιχεία για το προσδόκιμο ζωής τα τελευταία 70 χρόνια δείχνουν ότι αν η μεγαλύτερη βελτίωση σημειώθηκε στις δύο δεκαετίες 1950-1970, ο δείκτης αυτός αυξήθηκε κατά 18 χρόνια ή 33%.

Από 54,4 χρόνια το 1950, το μέσο προσδόκιμο ζωής το 1970 έφτασε τα 72,3 χρόνια. Έκτοτε, ο δείκτης του προσδόκιμου ζωής στη χώρα αυξήθηκε με χαμηλό ρυθμό.

Το INSTAT προβλέπει ότι στο τέλος της δεκαετίας του 2030, το μέσο προσδόκιμο ζωής για τους Αλβανούς άνδρες θα είναι 80 χρόνια και για τις γυναίκες 83,5 χρόνια.

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής αύξησε το βάρος των ασθενειών που ήταν σπάνιες στην εποχή του κομμουνισμού, ενώ για κάποιους άλλους φαίνεται ότι η ιατρική έχει προχωρήσει, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής των Αλβανών σε μισό αιώνα κατά 17 χρόνια.

Ορισμένα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του ΠΟΥ (βάση δεδομένων Healthfor All) δείχνουν ότι η θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα στην Αλβανία τη δεκαετία του 1980 ήταν πολύ χαμηλότερη από ό,τι στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών στο προσδόκιμο ζωής στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης επηρεάζεται έντονα από αλλαγές στους παράγοντες κινδύνου, κυρίως το κάπνισμα, την κατάχρηση αλκοόλ και τα τροχαία ατυχήματα.

Αυτό οφείλεται, ειδικότερα, στις αλλαγές στο οικονομικό σύστημα, μετάβαση από μια συγκεντρωτική οικονομία σε ένα σύστημα ανοιχτής αγοράς που είχε επιπτώσεις στις γεννήσεις, στους θανάτους, στη μετανάστευση και σίγουρα έχει αντίκτυπο στο μέλλον του πληθυσμού.

...

Eurostat: Αργυρόκαστρο και Κορυτσά με τη μεγαλύτερη μείωση στη φυσική αύξηση του πληθυσμού στην Ευρώπη το 2021

Η μετανάστευση και η γήρανση μειώνουν ραγδαία τον πληθυσμό της Αλβανίας. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το Αργυρόκαστρο και η Κορυτσά κατατάχθηκαν μεταξύ των Ευρωπαϊκών Περιφερειών με...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου