Eurostat: Αργυρόκαστρο και Κορυτσά με τη μεγαλύτερη μείωση στη φυσική αύξηση του πληθυσμού στην Ευρώπη το 2021

Eurostat: Αργυρόκαστρο και Κορυτσά με τη μεγαλύτερη μείωση στη φυσική αύξηση του πληθυσμού στην Ευρώπη το 2021

Η μετανάστευση και η γήρανση μειώνουν ραγδαία τον πληθυσμό της Αλβανίας. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το Αργυρόκαστρο και η Κορυτσά κατατάχθηκαν μεταξύ των Ευρωπαϊκών Περιφερειών με τη μεγαλύτερη μείωση στη φυσική αύξηση του πληθυσμού το 2021.

Η φυσική αύξηση του πληθυσμού του Αργυροκάστρου μειώθηκε από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022 κατά 7%, ενώ στην επαρχία Κορυτσάς κατά 4,3%. Στον παρακάτω χάρτη, οι πιο σκοτεινές χρυσές περιοχές αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη μείωση στη φυσική αύξηση του πληθυσμού πάνω από 7 τοις εκατό και οι πιο ανοιχτόχρωμες περιοχές είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση στη φυσική ανάπτυξη.

Στην Αλβανία, μεταξύ άλλων παραγόντων, η φυσική αύξηση στον πληθυσμό επηρεάστηκε αρνητικά από την υψηλή θνησιμότητα που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19, όπου οι πρόσθετοι θάνατοι αυξάνονται κατά περίπου 30%.

Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2021 και 1ης Ιανουαρίου 2022, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ο πληθυσμός της ΕΕ μειώθηκε κατά 265.257 άτομα. Αυτή η μείωση αποδίδεται σε φυσικές πληθυσμιακές αλλαγές (περισσότεροι θάνατοι παρά γεννήσεις), καθώς η καθαρή μετανάστευση παρέμεινε θετική (περισσότεροι άνθρωποι εισήλθαν στην ΕΕ παρά έφυγαν). Επιπλέον, η πανδημία έπαιξε ρόλο. Την ίδια περίοδο, ο πληθυσμός της Αλβανίας μειώθηκε κατά 36 χιλιάδες άτομα με μείωση 1,2%, ενώ η φυσική αύξηση ήταν αρνητική κατά περίπου 3300 άτομα καθώς η πανδημία έφερε τους θανάτους σε υψηλότερα επίπεδα από τις γεννήσεις.

Από τις 3.980 περιφέρειες της Ευρώπης, οι 1.164 για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα είχαν αρνητικό ρυθμό φυσικής αύξησης του πληθυσμού. 173 περιφέρειες κατέγραψαν θετικό ποσοστό και 11 περιφέρειες δεν είδαν καμία αλλαγή (ίσος αριθμός γεννήσεων με θανάτους), και τα δύο εμφανίζονται με πράσινο-μπλε τόνους στον χάρτη.

Το 2021, όλες οι περιφέρειες της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Κροατίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Πορτογαλίας και της Ρουμανίας κατέγραψαν αρνητικά ποσοστά φυσικής μεταβολής του πληθυσμού. Στις περιπτώσεις της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας, σχεδόν κάθε περιοχή κατέγραψε αρνητικό ποσοστό με μία εξαίρεση η καθεμία.

Πιο πολύ επηρεάστηκαν από την απώλεια πληθυσμού όλες οι περιοχές της Βουλγαρίας. Αντίθετα, κάθε περιοχή στην Ιρλανδία είχε θετικά ποσοστά φυσικής μεταβολής του πληθυσμού το 2021, ενώ ένας σχετικά υψηλός αριθμός περιοχών στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Σουηδία κατέγραψε επίσης θετικά ποσοστά. Αυτό συνέβη και στο Λουξεμβούργο και στην Κύπρο.

Σύμφωνα με στοιχεία του INSTAT, 27.284 μωρά γεννήθηκαν στην Αλβανία το 2021, σημειώνοντας μείωση 2,8%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Κατά το 2021, 30.580 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σημειώνοντας αύξηση 10,8%, σε σύγκριση με το 2020.

Κατά το 2021, τέσσερις περιφέρειες της χώρας κατέγραψαν θετική φυσική αύξηση του πληθυσμού, ενώ στις άλλες οκτώ περιφέρειες η φυσική αύξηση του πληθυσμού ήταν αρνητική.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου