Κονδύλια στη Σερβία υπό όρους

Κονδύλια στη Σερβία υπό όρους

Τα κράτη της ΕΕ είναι έτοιμα να δώσουν το πράσινο φως στο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά η πρόοδος στο κράτος δικαίου και η συμμόρφωση με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ θα είναι προϋποθέσεις προς όφελος αυτών των χρημάτων.

Στην περίπτωση της Σερβίας, πρόσθετη προϋπόθεση για τη χρήση κονδυλίων από το σχέδιο των 6 δισ. ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο είναι η εφαρμογή της συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα. Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη ξεκινήσει εσωτερική συζήτηση για την έγκριση αυτού του σχεδίου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η τελική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί τον Φεβρουάριο, εάν μέχρι τότε επιτευχθεί συμφωνία για την επανεξισορρόπηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, η οποία καθυστέρησε λόγω του βέτο της Ουγγαρίας για οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. Το Βέλγιο, ως επόμενος πρόεδρος της ΕΕ, επιθυμεί η συζήτηση για το σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια και οι συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ολοκληρωθούν πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ώστε η εφαρμογή του σχεδίου να μην περιμένει τον σχηματισμό της νέας ευρωπαϊκής διοίκησης.

Το σχέδιο για την ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα δύο δισ. είναι μη επιστρεφόμενα κεφάλαια.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει τη σταδιακή ενσωμάτωση των οικονομιών των Δυτικών Βαλκανίων στους επτά τομείς της κοινής αγοράς της ΕΕ ήδη κατά τη φάση της προσχώρησης. Με την εφαρμογή του σχεδίου, η Σερβία μπορεί να διπλασιάσει περίπου το ποσό των επιχορηγήσεων που λαμβάνει από τις Βρυξέλλες, επί του παρόντος στο επίπεδο των περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Οι όροι που επιβλήθηκαν στο Βελιγράδι ήδη επιβραδύνουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν τη χρήση κεφαλαίων από το νέο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου