Πάνω από 90 εκατ. ευρώ για το e-Albania από το Βαλκανικό Επενδυτικό Πλαίσιο

Πάνω από 90 εκατ. ευρώ για το e-Albania από το Βαλκανικό Επενδυτικό Πλαίσιο

Η ψηφιακή υποδομή της αλβανικής κυβέρνησης αναμένεται να παράσχει πάνω από 91 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση τα επόμενα δύο χρόνια, προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητα και η ασφάλεια των διαδικτυακών δημόσιων υπηρεσιών.

Τα έργα ανακοινώθηκαν από το Επενδυτικό Πλαίσιο Δυτικών Βαλκανίων (WBIF) μια κοινή πρωτοβουλία της ΕΕ, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, χορηγών που στοχεύει στην αύξηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης των Βαλκανίων.

Το πρώτο έργο των 64 εκατομμυρίων ευρώ στοχεύει σε υψηλότερες επιδόσεις για τα κυβερνητικά δεδομένα και στην παροχή ενός ασφαλέστερου δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών για την περιφερειακή διαλειτουργικότητα στα Δυτικά Βαλκάνια. Από τη συνολική χρηματοδότηση των 64 εκατ. ευρώ, τα 38,7 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), 18,3 εκατ. ευρώ θα δοθούν από δεσμεύσεις άλλων χορηγών από την πρωτοβουλία WIBF, ενώ 4 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση από την αλβανική κυβέρνηση. Το έργο βρίσκεται σε προπαρασκευαστική φάση έως τον Δεκέμβριο του 2024.

Το δεύτερο έργο είναι «Επέκταση του Κυβερνητικού Δικτύου (GovNet) για την εξασφάλιση ταχύτερης, αξιόπιστης και ασφαλούς επικοινωνίας μεταξύ παρόχων υπηρεσιών υγείας» αξίας 27 εκατ. ευρώ και θα βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας έως το 2026. Αυτό το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ποσό των 19 εκατ. ευρώ με δάνειο της ΕΤΑΑ και περίπου 7 εκατ. ευρώ θα δεσμευτεί από το επενδυτικό πλαίσιο για τη Βαλκανική WIBF.

Τα τελευταία 5 χρόνια, η αλβανική κυβέρνηση έχει κάνει μια σημαντική στροφή των υπηρεσιών της στο Διαδίκτυο, αποφεύγοντας τη φυσική πρόσβαση στα γραφεία. Ωστόσο, οι ζημιές που υπέστησαν οι πολίτες από την μεταφορά των δεδομένων ήταν μεγάλες. Οι κυβερνοεπιθέσεις σε κυβερνητικά συστήματα τα τελευταία δύο χρόνια δημοσιοποίησαν όλα τα ευαίσθητα δεδομένα των Αλβανών που είχαν να κάνουν με προσωπικά στοιχεία, από ακίνητα μέχρι τραπεζικούς λογαριασμούς.

Έτσι, οι ψηφιακές υποδομές γίνονται εξίσου σημαντικές και ζωτικής σημασίας με τις φυσικές υποδομές, τους δρόμους, το νερό και την ενέργεια. Τώρα που οι περισσότερες από τις κρατικές υπηρεσίες παρέχονται διαδικτυακά και μπορούν να ληφθούν από τα τηλέφωνα, η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά αυξάνει τα έξοδα για αυτές τις υπηρεσίες.

Το 2024 ο κρατικός προϋπολογισμός θα διαθέσει 8,9 δισ. λεκ, ή 85 εκατ. ευρώ, για τη λειτουργία του e-Albania, ενώ το 2018 οι δαπάνες για διαδικτυακές υπηρεσίες ήταν μόλις 2,3 δισ.

Η Εθνική Υπηρεσία Κοινωνίας της Πληροφορίας (AKSHI) αναφέρει ότι υπάρχουν επί του παρόντος 1.233 δημόσιες υπηρεσίες για πολίτες και επιχειρήσεις που προσφέρονται διαδικτυακά και αποτελούν το 95% των δημόσιων υπηρεσιών.

Το υπόλοιπο μέρος ανήκει σε υπηρεσίες που απαιτούν οπωσδήποτε τη φυσική παρουσία πολιτών, όπως η τελετή του γάμου στην Πολιτική Κατάσταση, ο φυσικός έλεγχος οχημάτων ή η τοποθέτηση δακτυλικών αποτυπωμάτων για αιτήσεις βιομετρικών εγγράφων, διαβατηρίων και ταυτοτήτων.

Υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι χρήστες στην πύλη e-Albania, ενώ κατά μέσο όρο υπάρχουν πάνω από 1,7 εκατομμύρια αιτήσεις και σχεδόν 1 εκατομμύριο έγγραφα που δημιουργούνται με ηλεκτρονική σφραγίδα κάθε μήνα.

Η AKSHI υπολογίζει ότι υπάρχουν 60 ηλεκτρονικά μητρώα που αλληλεπιδρούν σε πραγματικό χρόνο για κάθε μοναδική εφαρμογή, για Αλβανούς και επιχειρήσεις οποτεδήποτε και οπουδήποτε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου