Ποινική έρευνα για πρώην Υπουργό Υγείας της Αλβανίας - Στημένοι διαγωνισμοί και ευνοϊκές παρεμβάσεις υπέρ πολυεθνικής

Ποινική έρευνα για πρώην Υπουργό Υγείας της Αλβανίας - Στημένοι διαγωνισμοί και ευνοϊκές παρεμβάσεις υπέρ πολυεθνικής

Από προχθές το μεσημέρι, με εντολή του ΣΠΑΚ, η αλβανική αστυνομία ασκεί έλεγχο στους χώρους του φαρμακείου «Delta Pharma», αλλά και σε πολλά άλλα φαρμακεία, κυρίως στα Τίρανα. Ο έλεγχος έρχεται λόγω νέας ποινικής έρευνας, μετά από στοιχεία που έχει λάβει το ΣΠΑΚ, όπου υποπτεύεται ότι την εποχή που ήταν υπουργός Υγείας ο Ιλίρ Μπεκάι, υπέγραφε συμβάσεις πελατών με αυτά τα φαρμακεία.

Ο πρώην υπουργός Beqaj, την εποχή που ανέλαβε υπουργός, μέσω των τροποποιήσεων των προδιαγραφών, ευνόησε την εταιρεία «Delta Pharma».

Γίνεται γνωστό ότι στον διαγωνισμό που διοργάνωσε το Υπουργείο Υγείας το 2014, την περίοδο Μαρτίου - Απριλίου, μετά την ανακοίνωση των διαγωνισμών, λίγες ημέρες αργότερα εκδόθηκε προκήρυξη τροποποίησης των προκριματικών προδιαγραφών.

Πηγές από αλβανικά ΜΜΕ επιβεβαιώνουν ότι, με επιλεκτικό τρόπο, για ορισμένες παρτίδες αφαιρέθηκε το αίτημα για Εξουσιοδότηση Κατασκευαστή, ενώ έμεινε για όλες τις άλλες παρτίδες. Η προδιαγραφή έχει αφαιρεθεί για όλες τις Πολυεθνικές εταιρείες όπως οι Roche, Pfizer, Sanofi-Aventis, Bayer, Jansen Cilag, Abbvie, εκτός από τη Novartis.

Όλες οι εταιρείες αντιτάχθηκαν σε αυτό, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο περί φαρμάκων, ο οποίος αναφέρει ότι «ο Υπουργός Υγείας χορηγεί άδειες εισαγωγής μη καταχωρισμένων φαρμάκων», όταν το κεφάλαιο III, σημείο 2 λέει: Σε περιπτώσεις αναγκών υγειονομικής υπηρεσίας (για φαρμακευτική αγωγή εξωτερικών ασθενών ή/και νοσοκομείο), για φάρμακα που δεν έχουν παρόμοια γενόσημα, τα οποία έχουν άδεια κυκλοφορίας από τον Οργανισμό, ο αρμόδιος για θέματα υγείας υπουργός εγκρίνει την εισαγωγή φαρμάκων, για τα οποία δεν έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από τον Οργανισμό, σύμφωνα με τους κανόνες που καθορίζονται από τον απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ενώ όλα τα φάρμακα σε αυτές τις παρτίδες ήταν καταχωρημένα. Ο υπουργός δεν διέκοψε τη διαδικασία ούτε μετά την προσφυγή, όπου νικήτρια εταιρεία ήταν η «Delta Pharma», ταυτόχρονα διανομέας της Norvatis, η οποία ήταν η μόνη πολυεθνική εταιρεία που δεν επηρεάστηκε από αυτές τις διαδικασίες.

Ακόμη και μετά από καταγγελία, αλλά και απευθείας επικοινωνία από τις εταιρείες, ο πρώην υπουργός δεν υπαναχώρησε.

Πηγές επιβεβαιώνουν ότι κανένα προϊόν δεν εισήχθη απευθείας από την Τουρκία, όπως αναφέρεται στην προσφορά. Ομοίως, όλα τα προϊόντα εισήχθησαν από την «Delta Pharma Kosovo», θυγατρική εταιρεία της «Delta Pharma Albania», χωρίς συνοδευτικά έγγραφα σύμφωνα με το νόμο, χωρίς πιστοποιητικό προέλευσης και χωρίς πιστοποιητικό ανάλυσης, που αποτελούν ακόμη και νόμιμες προϋποθέσεις για εγγεγραμμένα φάρμακα.

Σύμφωνα με τις αλβανικές πηγές, μετά από αυτόν τον διαγωνισμό, η εταιρεία «Delta Pharma», ταυτόχρονα και εκπρόσωπος της Novartis, είχε εύνοια στην ένταξη στη λίστα εξόδων σχεδόν όλων των προϊόντων, ενώ άλλες σε εταιρείες δεν μπήκαν προϊόντα. Αυτό εικάζεται ότι σχετίζεται με το γεγονός ότι ένας εκ των ιδιοκτητών της «Delta Pharma», ο Dorian Sadiku, είναι κουνιάδος του επικεφαλής της Novartis για την Αλβανία, Κλίτι Χότι.

Τρία μέλη της οικογένειας Sadiku έχουν αποχωρήσει από τη «Delta Pharma», η οποία έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη Novartis. Πηγές επιβεβαιώνουν ότι επικεφαλής του τελευταίου ήταν και βρίσκεται ο κουνιάδος του Dorian Sadiku, ο οποίος επέστρεψε το 2023 αγοράζοντας τη «Delta Pharma», μέσω της εταιρείας «Delta Holding», ιδιοκτήτες της οποίας είναι οι Dorian Sadiku και Eduard Curraj.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, προκύπτει ότι ο Dorian Sadiku, (κουνιάδος του Kliti Hoti, επικεφαλής της Novartis) και ο Eduard Curraj κατείχαν το 50% και το 50% των μετοχών της «Delta Pharma». Το 2023, ο Curraj πούλησε τις μετοχές του στην Πολωνή Ewa Maria Kokot, αλλά συνεχίζει να είναι ο διαχειριστής αυτής της εταιρείας.

...

Τη σύλληψη του πρώην Υπουργού Υγείας της Αλβανίας ζητά το Ειδικό Δικαστήριο

Το Ειδικό Δικαστήριο κατά της διαφθοράς (GJKKO) απαιτεί αυστηρότερο μέτρο για τον πρώην υπουργό Υγείας της Αλβανίας, Ilir Beqaj. Σύμφωνα με τον δικαστή Erion Bani, ο Beqaj έχει επίσης διαπράξει τ...
...

SPAK: Ο Πρώην Υπουργός Υγείας δεν απέτρεψε τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ αναπληρωτή υπουργού και επιχειρηματία

 Νέα στοιχεία αποκαλύφθηκαν από τον φάκελο της έρευνας για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ilir Beqaj. Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, ο Beqaj δεν απέτρεψε τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του επιχειρηματία Il...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου