Από την επόμενη εβδομάδα, οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου θα ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην ΕΕ

Από την επόμενη εβδομάδα, οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου θα ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην ΕΕ

Από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, το Κοσσυφοπέδιο γίνεται μέρος του ταξιδιωτικού καθεστώτος χωρίς βίζα, η τελευταία από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Στις 19 Απριλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέγραψε την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, η οποία σηματοδότησε και το τελευταίο βήμα στη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων. Οι αρχές στο Κοσσυφοπέδιο οργάνωσαν μια εκστρατεία πολλών εβδομάδων για την ορθή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις διευκολύνσεις και τους περιορισμούς που επιφέρει η απελευθέρωση των θεωρήσεων.

Το καθεστώς σημαίνει τη δυνατότητα ταξιδιού χωρίς βίζα για έως και 90 ημέρες, εντός έξι μηνών, σε οποιοδήποτε από τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν, αλλά δεν πρόκειται για άδεια εργασίας. Όμως, εκτός από τα οφέλη του ταξιδιού χωρίς βίζα, οι επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο έχουν εκφράσει ανησυχία για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το εργατικό δυναμικό τη χώρα.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Κοσσυφοπεδίου, Λουλζίμ Ραφούνα, δήλωσε στο Voice of America ότι έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι ανησυχίες για την αναχώρηση εργαζομένων σε ευρωπαϊκές χώρες.

Σε έκθεση που δημοσίευσε το «Riinvest Institute» στην Πρίστινα σχετικά με τη δυναμική της αγοράς εργασίας, αναφέρεται ότι η μετανάστευση των εργαζομένων παραμένει το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη χώρα.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν από έναν μήνα αναφέρει ότι το 17,59 τοις εκατό των επιχειρήσεων δήλωσε ότι οι υπάλληλοί τους τους ενημέρωσαν ότι θα μεταναστεύσουν το επόμενο έτος και συνολικά, οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι περίπου το 33 τοις εκατό των εργαζομένων μπορεί να μεταναστεύσουν μετά τον Ιανουάριο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου