Στο ιστορικό επίπεδο των 1,1 δισ. ευρώ οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Αλβανία φέτος

Στο ιστορικό επίπεδο των 1,1 δισ. ευρώ οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Αλβανία φέτος

Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Αλβανία αυξήθηκαν εκ νέου το τρίτο τρίμηνο του έτους και ξεπέρασαν για πρώτη φορά την αξία του 1 δισ. ευρώ το 9μηνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, η ροή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων έφτασε την αξία των 404 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

...

Δεκάδες Πολωνοί αγοράζουν ακίνητα στους Αγίους Σαράντα

Πολίτες από την Πολωνία φαίνεται πως έχουν στρέψει τα μάτια τους στους Αγίους Σαράντα για να αγοράσουν ακίνητα. Δεκάδες Πολωνοί υπήκοοι έχουν επενδύσει σε ακίνητα τα τελευταία χρόνια στην πόλη. Ο...

Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις φέτος καταγράφουν τα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα. Για τον 9ο μήνα του 2023, η προοδευτική αξία των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων έφτασε το 1 δισ. και 88 εκατ. ευρώ, το ποσοστό αυτό είναι 10,6% υψηλότερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η πλήρης ανάλυση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ανά τομέα δεν είναι ακόμη διαθέσιμη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Τράπεζας της Αλβανίας, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, οι εισερχόμενες συναλλαγματικές ροές με τη μορφή άμεσων ξένων επενδύσεων επικεντρώθηκαν κυρίως σε ακίνητα, σε ποσοστό 23%, στον τομέα των υδρογονανθράκων σε ποσοστό 15%, στον τομέα της ενέργειας, σε ποσοστό 14%, καθώς και στη χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση, σε ποσοστό 10%.

Ακόμη και κατά το τρίτο τρίμηνο, η αύξηση των ξένων επενδύσεων κατανεμήθηκε σχεδόν εξίσου μεταξύ των νέων ροών και των επανεπενδυμένων κερδών των υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Η κύρια συνεισφορά στην ανάπτυξη προήλθε από τις νέες κεφαλαιουχικές επενδύσεις, οι οποίες έφτασαν τα 214 εκατ. ευρώ, 41% περισσότερα σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2022.Η κατηγορία επανεπενδύσεων κερδών έφτασε τα 201 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτος.

Ωστόσο, τα επανεπενδυμένα κέρδη έχουν προβάδισμα στη δομή των ξένων επενδύσεων για ολόκληρο το 9μηνο. Σε 9 μήνες, εταιρείες με ξένους μετόχους έχουν επανεπενδύσει κέρδη ύψους 575 εκατ. ευρώ ή όσο το 53% των άμεσων ξένων επενδύσεων την περίοδο αυτή.

Το υψηλό βάρος των επανεπενδυόμενων κερδών είναι χαρακτηριστικό ιδιαίτερα για τους τομείς της εξορυκτικής βιομηχανίας ή των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, οι οποίοι απαιτούν συνεχείς ροές νέων επενδύσεων για τη στήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Η αύξηση των επανεπενδυόμενων κερδών επηρεάζεται εν μέρει από την απόδοση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Ενώ οι νέες ξένες επενδύσεις προέρχονται γενικά σε ξένο νόμισμα, τα επανεπενδυμένα κέρδη των ξένων εταιρειών είναι ποσά που αναφέρονται σε λεκ, τα οποία μετατρέπονται σε ευρώ, το οποίο είναι επίσης το νόμισμα στο οποίο αναφέρεται το Ισοζύγιο Πληρωμών για στατιστικούς σκοπούς.

Η σημαντική αύξηση του μεριδίου των επανεπενδυμένων κερδών στη δομή των άμεσων ξένων επενδύσεων μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την ενίσχυση του λεκ στη συναλλαγματική ισοτιμία.

Αν και τα τελευταία δύο χρόνια το οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη έχει διαταραχθεί από ισχυρούς κραδασμούς, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και το ισχυρό πληθωριστικό κύμα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις συνεχίζουν να αυξάνονται και να αγγίζουν νέα ιστορικά ρεκόρ.

Ως επί το πλείστον, αυτό οφείλεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, αλλά αυξανόμενη συνεισφορά έχει και ο τομέας των ακινήτων. Ο κύκλος ανάπτυξης της αγοράς τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι ανταγωνιστικές τιμές με άλλες χώρες για το τμήμα των παράκτιων ακινήτων, έχουν προκαλέσει αυξανόμενο ενδιαφέρον και από ξένους επενδυτές.

...

Αύξηση κατά 23% των ακινήτων που πωλήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του έτους στην Αλβανία

Ο αριθμός των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων αυξήθηκε κατά 23% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας της Τράπεζας της Αλβανίας ο συνολικός αριθμός ακινήτων...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου