Αύξηση κατά 23% των ακινήτων που πωλήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του έτους στην Αλβανία

Αύξηση κατά 23% των ακινήτων που πωλήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του έτους στην Αλβανία

Ο αριθμός των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων αυξήθηκε κατά 23% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας της Τράπεζας της Αλβανίας ο συνολικός αριθμός ακινήτων που πωλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν 1150, από 933 το προηγούμενο εξάμηνο.

172 κατασκευαστικές εταιρείες και μεσιτικά γραφεία απάντησαν στο ερωτηματολόγιο της Τράπεζας της Αλβανίας το τελευταίο εξάμηνο.

Ο μέσος χρόνος πώλησης διαμερισμάτων στη χώρα αναφέρεται ότι είναι κατά μέσο όρο 10,6 μήνες, ελαφρώς αυξημένος σε σύγκριση με το τελευταίο εξάμηνο.

Στην περίπτωση των Τιράνων, ο μέσος χρόνος πώλησης διαμερισμάτων δεν παρουσίασε σημαντικές αλλαγές, ενώ οι παράκτιες πόλεις και άλλες ανέφεραν μεγαλύτερες διάρκειες από την προηγούμενη περίοδο.

Ο αριθμός των απούλητων ακινήτων, τόσο για διαμερίσματα όσο και για επαγγελματικά κτίρια, έχει μειωθεί. Το καθαρό υπόλοιπο για τον αριθμό των απούλητων ακινήτων συνέχισε να καταγράφει θετική αξία και το φαινόμενο αυτό άρχισε να παρατηρείται από τις αρχές του 2016. Η τάση αυτή δείχνει ότι ο αριθμός των απούλητων ακινήτων σημειώνει συνεχή μείωση σε κάθε έναν από τους έξι μήνες αυτής της περιόδου.

Πάνω από το 60% των αντιπροσώπων έχουν πουλήσει στην ίδια τιμή ή έως και 5% λιγότερο από τη ζητούμενη τιμή, κάτι που μπορεί να αποτελεί ένδειξη υψηλής ζήτησης από τους αγοραστές. Οι υπόλοιποι ανέφεραν ότι πουλούσαν σε τιμή μεταξύ 5% και 20% χαμηλότερη από την αρχική ζητούμενη τιμή.

Σύμφωνα με τους μεσίτες, περίπου το 40% των οικιστικών και εμπορικών ακινήτων που πωλήθηκαν από αυτούς αγοράστηκαν με τραπεζικά δάνεια. Από αυτά, στο 85% των περιπτώσεων, το δάνειο κάλυπτε έως και το 60% της αξίας.

Τα στοιχεία της έρευνας της Τράπεζας της Αλβανίας δείχνουν ότι η αγορά ακινήτων παραμένει δυναμική, παρά τον κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων που ξεκίνησε πέρυσι.

Σύμφωνα με τον δείκτη Fischer της Τράπεζας της Αλβανίας, η μέση τιμή των κατοικιών που πωλήθηκαν κατά την περίοδο αυξήθηκε κατά 11,6% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο και παραμένει σχεδόν ίδια σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Ανάλογη τάση έχει παρατηρηθεί και για την πρωτεύουσα. Ο δείκτης τιμών πωλήσεων στα Τίρανα σημείωσε αύξηση 13,3% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, παραμένοντας στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Ανάλογη τάση έχει παρατηρηθεί και για την πρωτεύουσα. Ο δείκτης τιμών πωλήσεων στα Τίρανα σημείωσε αύξηση 13,3% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, παραμένοντας στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Επίσης, οι μεσίτες αναφέρουν αύξηση της ζήτησης ενοικίων, τόσο για κατοικίες όσο και για εμπορικά ακίνητα, ενώ οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί. Η δραστηριότητα ενοικίασης ακινήτων είναι συγκεντρωμένη στην περιφέρεια της πρωτεύουσας και ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου