Στο 40% τα έξοδα μιας οικογένειας στην Αλβανία για τρόφιμα - Τα υψηλότερα στην Ευρώπη

Στο 40% τα έξοδα μιας οικογένειας στην Αλβανία για τρόφιμα - Τα υψηλότερα στην Ευρώπη

Τα έξοδα των αλβανικών νοικοκυριών για τρόφιμα είναι από τα μεγαλύτερα, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία του INSTAT και της Eurostat για το 2022, μια αλβανική οικογένεια ξόδεψε το 39,7% του προϋπολογισμού της σε τρόφιμα.

Συγκριτικά, η Ευρώπη ξόδεψε κατά μέσο όρο το 13,6% του συνολικού προϋπολογισμού για τρόφιμα, σχεδόν τρεις φορές λιγότερο από την Αλβανία.

Αν και με ελαφρά μείωση, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, όπου ο προϋπολογισμός για τρόφιμα και ποτά ήταν 41,3%, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι τα έξοδα μιας οικογένειας στην Αλβανία για φαγητό είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Αυτός είναι ένας έμμεσος δείκτης της φτώχειας, καθώς οι δαπάνες για τρόφιμα και ποτά είναι ζωτικής σημασίας.

Στην περιοχή, Αλβανία κατατάσσεται πρώτη και ακολουθούν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τα Σκόπια με 32,2% και ακολουθούν το Μαυροβούνιο και η Σερβία, που ξοδεύουν το ένα τέταρτο του οικογενειακού προϋπολογισμού για τρόφιμα.

Η δαπάνη ενός σημαντικού μέρους του μηνιαίου εισοδήματος σε τρόφιμα αφήνει λιγότερο χώρο για άλλες δραστηριότητες, όπως ψυχαγωγία και διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες, που καταλαμβάνουν το 2,7% του προϋπολογισμού για τις αλβανικές οικογένειες, έναντι 8,4% στις ευρωπαϊκές οικογένειες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου