Προοπτική δημιουργίας μιας ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο Δ. Βαλκανίων

Προοπτική δημιουργίας μιας ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο Δ. Βαλκανίων

Την προοπτική δημιουργίας μιας ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο Δυτικών Βαλκανίων σε ευθεία διασύνδεση με την ενοποιημένη ευρωπαϊκή αγορά ανοίγει η πρωτοβουλία των χώρων της περιοχής – Ελλάδας, Κοσόβου, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας – να προχωρήσουν σε διαδικασία σύζευξης στα πρότυπα των συζευγμένων αγορών της χώρας μας με Ιταλία και Βουλγαρία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, την ερχόμενη Δευτέρα, οι Υπουργοί Ενέργειας των προαναφερόμενων χωρών θα υπογράψουν σχετική διακρατική συμφωνία, για να πάρουν στη συνέχεια την «σκυτάλη», την επόμενη μέρα, οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς των χωρών (Χρηματιστήριο Ενέργειας, ΑΔΜΗΕ, ΡΑΑΕΥ) με την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Κατανόησης. Σημειώνεται ότι το MoU που θα συνάψουν οι θεσμικοί φορείς της αγοράς θα υπογραφεί στην Αθήνα.

Χρειάζεται να διευκρινιστεί, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές με γνώση του θέματος, ότι η υπογραφή των συμφωνιών «επισφραγίζει» την κοινή θέληση των εμπλεκόμενων να κινηθούν προς την κατεύθυνση σύζευξης των αγορών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνει άμεσα, δεδομένου ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία. Σημειώνεται, ότι το θέμα έχει εκκινήσει εδώ και καιρό τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αγοράς από την πλευρά των traders που διαχρονικά εκφράζουν το αίτημα για συναλλαγές στα μη συζευγμένα σύνορα της χώρας.

Χρειάζεται να διευκρινιστεί, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές με γνώση του θέματος, ότι η υπογραφή των συμφωνιών «επισφραγίζει» την κοινή θέληση των εμπλεκόμενων να κινηθούν προς την κατεύθυνση σύζευξης των αγορών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνει άμεσα, δεδομένου ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία. Σημειώνεται, όπως έχει γράψει το energypress, ότι το θέμα έχει εκκινήσει εδώ και καιρό τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αγοράς από την πλευρά των traders που διαχρονικά εκφράζουν το αίτημα για συναλλαγές στα μη συζευγμένα σύνορα της χώρας.

Στόχος της σύζευξης είναι να διευκολυνθεί το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες. Αυτό με την σειρά του θα συμβάλει στη σύγκλιση των χονδρεμπορικών τιμών, με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές από κάθε κράτος να ανταποκρίνονται ακόμη καλύτερα στα οικονομικά «σήματα» σε περιφερειακό επίπεδο και, κατά συνέπεια, στην προσφορά και τη ζήτηση. Άλλωστε, όπως σημειώνεται και στο υπό διαβούλευση δεκαετές πλάνο ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2024-2032, οι γειτονικές χώρες Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία επηρεάζουν σημαντικά την λειτουργία της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τόσο από την άποψη των υποδομών όσο αμιγώς με κριτήρια αγοράς.

Να συμπληρώσουμε ακόμη ότι η υπογραφή του MoU την Τρίτη 15 Νοεμβρίου μεταξύ των θεσμικών φορέων θα εγκαινιάσει την εγκαθίδρυση μιας ομάδας εργασίας που θα επιφορτιστεί με την κατάρτιση ενός «οδικού χάρτη» που θα «υποδεικνύει» τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν τόσο στην ελληνική ενδεχομένως όσο και στις γειτονικές αγορές όσο και τα βασικά χρονικά ορόσημα για την επίτευξη του στόχου της σύζευξης. Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, δεν πρόκειται για ένα εύκολο «task» που θα ολοκληρωθεί εντός λίγων μηνών, αντιθέτως απαιτεί κρίσιμες παρεμβάσεις στη λειτουργία των αγορών προκειμένου να καταστεί πραγματικότητα η σύζευξη κι ακόμη περισσότερο να λειτουργήσει αποτελεσματικά στα πρότυπα που υπάρχουν από άλλες συζευγμένες αγορές.

Ως προς τα «εθνικά» οφέλη που θα προκύψουν από την περιφερειακή ενοποίηση των συστημάτων ηλεκτρισμού, ξεχωρίζουν η μεγαλύτερη ρευστότητα στη εγχώρια χονδρεμπορική αγορά που θα διαμορφώσει προϋποθέσεις για χαμηλότερο χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους προμηθευτές ενέργειας και άρα για τους πελάτες τους, καθώς και η κατά συνέπεια, προοπτική μείωσης των ποσοτήτων ενέργειας που ενεργοποιούνται για λόγους εξισορρόπησης.

Πηγή: energypress.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου