Παραμένουν στις αποθήκες οι φετινές σοδιές των Αλβανών αγροτών λόγω έλλειψης αγοράς

Παραμένουν στις αποθήκες οι φετινές σοδιές των Αλβανών αγροτών λόγω έλλειψης αγοράς

Στην Αλβανία αυξήθηκαν φέτος οι σοδιές με σιτάρι και καλαμπόκι, αλλά οι αγρότες δηλώνουν ότι δεν πωλούν την παραγωγή λόγω της πολύ χαμηλής τιμής που επηρεάζεται από την εισαγωγή δημητριακών.

Στο Αργυρόκαστρο η παραγωγή σιταριού πήγε φέτος για τις ανάγκες της οικογενειακής κατανάλωσης, ενώ το κόστος παραγωγής σιτηρών ήταν χαμηλότερο από πέρυσι.

Οι αγρότες λένε ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα για νέες φυτεύσεις εάν δεν πουλήσουν τη φετινή παραγωγή.

Οι παραγωγοί δημητριακών αύξησαν φέτος τις εκτάσεις που φυτεύτηκαν με σιτάρι και καλαμπόκι στην Αλβανία λόγω της αύξησης της τιμής του σιταριού στις ξένες αγορές πέρυσι, αλλά και που ευνοήθηκαν από ένα πρόγραμμα στήριξης της αλβανικής κυβέρνησης.

Στην περιοχή του Αργυροκάστρου, ιδιαίτερα στην κοιλάδα του Δρίνου, αυξήθηκε το ενδιαφέρον ορισμένων αγροτών που νοικιάζουν γη, αλλά αντιμετώπισαν και παραγωγικές προκλήσεις.

Οι χαμηλές τιμές για την πώληση σιταριού μπορεί να εμποδίσουν τους αγρότες να φυτέψουν νέες καλλιέργειες φέτος.

Το πρόγραμμα επιδότησης έφερε αύξηση των εκτάσεων που φυτεύτηκαν με σιτάρι στις τρεις συνοικίες Αργυρόκαστρο, Πρεμετή και Τεπελένι, αλλά αναμένεται επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση.

Η έκταση που φυτεύτηκε με σιτάρι αυξήθηκε σε όλες τις περιοχές της επαρχίας κατά περίπου 250 στρέμματα περισσότερο από ένα χρόνο πριν και αφορά τις καλλιέργειες του περασμένου φθινοπώρου, αλλά οι προσδοκίες είναι ότι για φέτος η καλλιέργεια του σιταριού θα πέσει και θα φτάσει σε αυτά τα επίπεδα που ήταν πριν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας, περίπου 4 χιλιάδες αγρότες ενισχύθηκαν σε εθνικό επίπεδο για καλλιέργεια σιταριού με περίπου 5 εκατ. δολάρια, ενώ οι εκτάσεις με σιτάρι αυξήθηκαν κατά 4,5% περίπου σε σχέση με πέρυσι.

Η Αλβανία καλύπτει περίπου το 50% των αναγκών της από την εγχώρια παραγωγή και το υπόλοιπο εισάγεται κυρίως από τη Σερβία, την Ουκρανία και τη Ρωσία. Το μεγαλύτερο μέρος της εισαγωγής σιτηρών, περίπου το 40% σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής, πραγματοποιήθηκε φέτος από τη Σερβία και οι τιμές εισαγωγής είναι κυρίως 31-32 λεκ το κιλό.

Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων, φέτος για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου εισήχθησαν περίπου 130.351 τόνοι δημητριακών, ενώ το 2022 εισήχθησαν 135.409, ενώ το 2021 εισήχθησαν περίπου 159.000 τόνοι δημητριακών.

...

Κραυγή βοηθείας από τους Αλβανούς αγρότες για τις τεράστιες ποσότητες αποθεμάτων σιταριού

Χιλιάδες τόνοι σιταριού που παράγουν οι αγρότες της Λούσνια αναμένεται να αποθηκευτούν, καθώς δεν υπάρχει αγορά πωλήσεων. Η τιμή είναι κάτω του κόστους. Με γνώμονα τις κρατικές επιδοτήσεις και τις υψη...
...

Σε απόγνωση οι γεωργοί στην Αλβανία με την έλλειψη αγοράς - Στο 50% η τιμή του σιταριού

Περίπου 1 εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου συγκομιδής-αλωνισμού σιταριού, οι αγρότες των χωριών της Lushnja αντιμετωπίζουν έλλειψη αγοράς για την πώληση του σιταριού. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι ο ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου