Σε απόγνωση οι γεωργοί στην Αλβανία με την έλλειψη αγοράς - Στο 50% η τιμή του σιταριού

Σε απόγνωση οι γεωργοί στην Αλβανία με την έλλειψη αγοράς - Στο 50% η τιμή του σιταριού

Περίπου 1 εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου συγκομιδής-αλωνισμού σιταριού, οι αγρότες των χωριών της Lushnja αντιμετωπίζουν έλλειψη αγοράς για την πώληση του σιταριού.

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι ο λόγος της έλλειψης πωλήσεων είναι η χαμηλή τιμή, περίπου 50% λιγότερο από πέρυσι.

Λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών των δημητριακών πέρυσι στις ξένες αγορές που επλήγησαν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, το Υπουργείο Γεωργίας ενθάρρυνε τους αγρότες με άμεσες επιδοτήσεις ύψους 30 χιλιάδων λεκ ανά εκτάριο για την αύξηση των φυτευμένων εκτάσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, ενισχύθηκαν συνολικά 4.000 αγρότες με επιδοτήσεις.

Γεωπόνοι υποστήριξαν ότι λόγω του κινήτρου με επιδοτήσεις, οι καλλιέργειες αυξήθηκαν κατά 30 με 40%. Σήμερα όμως η τιμή του σιταριού είναι κάτω του κόστους και προκαλεί μεγάλη ζημιά στους αγρότες.

Πέρυσι, η τιμή πώλησης του σιταριού έφτασε τα 50 με 55 λεκ το κιλό, ενώ φέτος πωλείται από 25 έως 27 λεκ το κιλό.

Πριν από την περίοδο της συγκομιδής, το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με αλευροποιητικές εταιρείες τους ζήτησε να αγοράσουν ντόπιο σιτάρι ως την κύρια επιλογή πρώτης ύλης για τις αλευροποιητικές τους μονάδες και τις μονάδες παραγωγής ψωμιού.

Μέχρι στιγμής, η ποσότητα που αγοράζεται από ντόπιους παραγωγούς είναι πολύ μικρή, και αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν να διασφαλιστεί η σωστή ποιότητα για το σιτάρι που στη συνέχεια επεξεργάζεται για το αλεύρι ψωμιού ή για τη χρήση άλλων προϊόντων.

Για τους μύλους, η έλλειψη ποιότητας έχει επηρεαστεί από τις κλιματολογικές συνθήκες και τις πολλές βροχές που σημειώθηκαν φέτος πριν την περίοδο συγκομιδής. Σχετικά με τη χαμηλή τιμή πώλησης, οι μεταποιητές σιταριού επισημαίνουν ότι καθορίζεται από τη διεθνή τάση των τιμών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Αλευροποιών, η παραγωγή σιταριού των αγροτών ανέρχεται κατά μέσο όρο στους 60.000 με 70.000 τόνους σιταριού ετησίως, ενώ η εισαγόμενη ποσότητα φτάνει τους 250.000 με 300.000 τόνους σιτάρι ετησίως.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου