Χιλιάδες τόνοι σιταριού που παράγουν οι αγρότες της Λούσνια αναμένεται να αποθηκευτούν, καθώς δεν υπάρχει αγορά πωλήσεων. Η τιμή είναι κάτω του κόστους. Με γνώμονα τις κρατικές επιδοτήσεις και τις υψηλές τιμές, οι συνολικές καλλιέργειες σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας αυξήθηκαν κατά 4,5%.
Αν τύχει να ταξιδέψετε αυτές τις καυτές μέρες κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου της Lushnja, στα χωράφια θα παρατηρήσετε τεράστιους αμμόλοφους σίτου.
Η ζητούμενη τιμή φέτος είναι 50% μικρότερη από την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που φέρνει αυτόματα ζημιές χιλιάδων ευρώ στους αγρότες.
Στο χωριό Plug στη Lushnja, υπάρχουν πολλοί αγρότες που υποφέρουν από το πρόβλημα της μη πώλησης σιταριού.
Το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της INSTAT, η παραγωγή δημητριακών ήταν 690.854 τόνοι. Το υψηλότερο επίπεδο καταγράφηκε στο Φίερι με 171.017 τόνους και ακολουθούν οι επαρχίες Ελμπασάν και Κορυτσά με 95.376 τόνους και 81.092 τόνους. Σε σύγκριση με το 2021, η παραγωγή δημητριακών έχει υποστεί ελαφρά πτώση.
Δεν είναι όμως λίγες οι περιπτώσεις που τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης που αναφέρονται στο INSTAT δεν ταιριάζουν με την πραγματικότητα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Αλευροποιών, η παραγωγή σιταριού των αγροτών κατά μέσο όρο ετησίως φτάνει τους 60.000 με 70.000 τόνους σιτάρι, ενώ η εισαγόμενη ποσότητα φτάνει από 250.000 έως 300.000 τόνους σιτάρι ετησίως.
Σύμφωνα με γεωπόνους, η Αλβανία πέτυχε την υψηλότερη απόδοση παραγωγής σιταριού μόνο στην κομμουνιστική περίοδο, στο επίπεδο των 750 κιλά ανά εκτάριο.
Επί του παρόντος, η μέση απόδοση παραγωγής φτάνει τα 350 κιλά ανά εκτάριο.
Θα λυθεί όμως η κατάσταση με το σιτάρι για τους Αλβανούς αγρότες;
Σχόλια