Βούτσιτς: «Στις Βρυξέλλες μου ζήτησαν να υπογράψω την αναγνώριση του Κοσόβου»

Βούτσιτς: «Στις Βρυξέλλες μου ζήτησαν να υπογράψω την αναγνώριση του Κοσόβου»

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σε συνέντευξή του ότι έχει συμφωνηθεί νέος γύρος διαλόγου μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου να διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 6 ή 7 Νοεμβρίου.Εξήγησε ότι στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον ρώτησαν πότε θα υπογράψει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

«Μου είπαν κυριολεκτικά, «Αλέξανδρε, έχεις αυτή την επιλογή. Θέλεις να το υπογράψεις;» και απάντησα ότι «δεν ήθελα». «Πιστεύεις ότι είναι εύκολο να πεις όχι; Δεν είναι. Αυτοί είναι μεγάλοι ηγέτες, υπεύθυνοι για τη μοίρα της Ευρώπης», είπε ο Βούτσιτς. Ερωτηθείς εάν πρόκειται για απειλές, ο Βούτσιτς είπε ότι δεν θα τις αποκαλούσε τέτοιες, αλλά ότι κατανοεί πλήρως ότι η Σερβία μπορεί να αντιμετωπίσει συνέπειες.

«Θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι πρόκειται για απειλές και ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ακατάλληλη γλώσσα. Είναι καλοί άνθρωποι με τους οποίους έχουμε καλές σχέσεις», είπε ο Βούτσιτς. Ερωτηθείς γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξακολουθούν να επιμένουν να υπογράψει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, παρόλο που υποτίθεται ότι ο Άλμπιν Κούρτι συμπεριφέρεται ανεύθυνα στο διάλογο, ο Βούτσιτς λέει ότι γνωρίζουν, αλλά η υπογραφή για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είναι λογικό για αυτούς.

«Είμαστε άμμος στα παπούτσια τους. Η πεισματική μου επανάληψη όλων των ιστοριών των βομβαρδισμών το 1999 και η καταστροφή όλων των διεθνών νομικών κανόνων είναι ένα βότσαλο στο παπούτσι τους. Κάποια στιγμή, η σύγκρουση στην Ουκρανία θα πρέπει να τελειώσει. Το επιχείρημά τους θα είναι σωστό. Παραβιάσατε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, μιας διεθνώς αναγνωρισμένης χώρας, αλλά το αντεπιχείρημα θα είναι: Ναι. Το κάνατε πολύ πιο βάναυσα, χωρίς την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. 19 από εσάς διαπράξατε επιθετικότητα εναντίον μιας μικρής χώρας, της Γιουγκοσλαβίας», είπε ο Βούτσιτς.

Πρόσθεσε ότι το ψήφισμα 1244 εξακολουθεί να ισχύει σήμερα, τουλάχιστον επίσημα από τη δική τους οπτική γωνία. Ο Βούτσιτς ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για μια πολύ πιο σωστή συμπεριφορά από ορισμένους Ευρωπαίους συναδέλφους της, γιατί σύμφωνα με τον ίδιο δεν ήθελε να αντιδράσει όταν όλοι ζητούσαν να ληφθούν μέτρα κατά του Βελιγραδίου πάση θυσία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου