Πρόεδρος Κομισιόν στο Βελιγράδι: «Η de facto αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου σημαίνει εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας»

Πρόεδρος Κομισιόν στο Βελιγράδι: «Η de facto αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου σημαίνει εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε στο Βελιγράδι ότι η ντε φάκτο αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου ουσιαστικά σημαίνει εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας.

«Πρόκειται για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας, η οποία προβλέπει διάφορα βήματα, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής των εγγράφων και των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, και συμβαδίζει με την ίδρυση της Ένωσης Δήμων με Σερβική πλειοψηφία, την οποία πρέπει να εφαρμόσει το Κοσσυφοπέδιο», είπε η Φον ντερ Λάιεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, κάτι που, όπως τόνισε, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία. Η Ευρωπαία αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η επίθεση στο χωριό Μπάνσκα, βόρεια του Κοσόβου είναι εντελώς απαράδεκτη και ότι οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Κάλεσε τη Σερβία να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή πρόταση για το σχέδιο σύνδεσης και το Κοσσυφοπέδιο να την εφαρμόσει. Από την άλλη, ο Βούτσιτς είπε ότι «η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι ζήτημα για τη Σερβία» και ότι δεν ντρέπεται να το επαναλάβει ακόμη και ενώπιον της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Γνωρίζουμε ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας από τον διάλογο και είμαστε έτοιμοι να τις εκπληρώσουμε», είπε ο Βούτσιτς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου