Άδειες από την αλβανική κυβέρνηση για 9 φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα ισχύος 130MW

Άδειες από την αλβανική κυβέρνηση για 9 φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα ισχύος 130MW

Τουλάχιστον εννέα έργα που σχετίζονται κυρίως με την ηλιακή ενέργεια και λιγότερα με την αιολική ενέργεια έχουν λάβει κατασκευαστικές ή αναπτυξιακές άδειες που ανοίγουν το δρόμο για την εφαρμογή τους επί τόπου. Στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Επικράτειας ξεχωρίζει ένας μακρύς κατάλογος έργων που έχουν λάβει παλαιότερα εγκρίσεις από άλλους φορείς όπως το υπουργείο Υποδομών ή άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Το μεγαλύτερο έργο που έχει λάβει την άδεια κατασκευής είναι αυτό για φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 50 MW στο Δήμο Φιέρι. Στη συνέχεια έρχεται ένα άλλο έργο στο Povelçë με εγκατεστημένη ισχύ 30 MW, ενώ στην περιοχή Ερσέκα έχουν εγκριθεί άδειες για δύο μονάδες ισχύος 20 MW έκαστος.

Στην περιοχή της Πούκας έχουν εγκριθεί δύο αιολικές μονάδες ισχύος έως 2MW. Όλα τα έργα που εγκρίθηκαν από τη συνεδρίαση για άδειες ανάπτυξης ή κατασκευής έχουν συνολική ισχύ 130 MW. Η χορήγηση εγκρίσεων σε αυτό το στάδιο επιταχύνει την οικοδόμηση αυτών των ικανοτήτων, οι οποίες αποτελούν ένα ακόμη βήμα προς τη διαφοροποίηση που σημειώνεται χρόνο με το χρόνο, αλλά που συγκεκριμένα παραμένει ακόμη πολύ μακριά. Έκθεση της Γραμματείας της Ενεργειακής Κοινότητας υπογράμμιζε ότι θα χρειαστούν ακόμη 2-3 χρόνια για να έχουμε ένα νέο πανόραμα σχετικά με τη διαφοροποίηση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων όπου συμμετέχει και η Αλβανία.

Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό εργοστάσιο της χώρας, προϊόν δημοπρασίας που ανέπτυξε η αλβανική κυβέρνηση με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και κέρδισε και υλοποιεί η Voltalia, έχει ήδη ολοκληρωθεί. Οι Γάλλοι ανακοίνωσαν πριν λίγες μέρες ότι το εργοστάσιο ολοκληρώθηκε και θα ξεκινήσει την παραγωγή.

Εν τω μεταξύ, διάφορα ενεργειακά έργα βρίσκονται σε διάφορους θεσμικούς δεσμούς. Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση ενέκρινε άλλο ένα φωτοβολταϊκό εργοστάσιο ισχύος 10 MW, ενώ η αλβανική βουλή ενέκρινε την τέταρτη προσθήκη στη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του αλβανικού κράτους και της Statkraft, η οποία έχει κατασκευάσει τον ΥΗΣ Μπάνια και Μόγκλιτσα στον καταρράκτη του ποταμού Devoll. Η προσθήκη προβλέπει νέα επένδυση σε αυτόν τον καταρράκτη μέσω μιας καινοτόμου μορφής που θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγή ενέργειας καθώς η επένδυση υπολογίζεται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου