Ολοκληρώνεται από τη Voltalia το φωτοβολταϊκό πάρκο Karavasta - Το μεγαλύτερο στο είδος του στα Δ. Βαλκάνια

Ολοκληρώνεται από τη Voltalia το φωτοβολταϊκό πάρκο Karavasta - Το μεγαλύτερο στο είδος του στα Δ. Βαλκάνια

Μέσω επίσημης ανακοίνωσης, η γαλλική εταιρεία Voltalia ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την κατασκευή του ηλιακού πάρκου Karavasta 140 MW και είναι έτοιμη να ξεκινήσει την παραγωγή ενέργειας. Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η παραγωγή από το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στα Δυτικά Βαλκάνια αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών.

Βρίσκεται στην περιοχή του Φιέρι, στη νοτιοδυτική Αλβανίας. Το ηλιακό πάρκο Καραβαστά είναι χτισμένο σε πάνω από 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και αναμένεται να έχει απόδοση που θα είναι επαρκής για να καλύψει την ετήσια κατανάλωση περίπου 220.000 κατοίκων. Η παραγωγή θα συμβάλει στη μείωση περισσότερων από 29.160 τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως.

Το Καραβαστά ήταν μεταξύ των νικητών στην πρώτη δημοπρασία ηλιακής ενέργειας στην Αλβανία με την υποστήριξη της EBRD, εξασφαλίζοντας 15ετές συμβόλαιο για περίπου το ήμισυ της παραγωγής του. Το υπόλοιπο ρεύμα θα πωληθεί σε ιδιωτικούς φορείς με μακροχρόνιες συμβάσεις.

Οι κατασκευαστικές εργασίες για το έργο ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2022. Μόλις ενεργοποιηθεί πλήρως, το φωτοβολταϊκό πάρκο θα υποστηρίξει τον στόχο της Αλβανίας να επιτύχει το 54,4% των ανανεώσιμων πηγών σε ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου