Πάρκο ηλιακής ενέργειας θα κατασκευαστεί κοντά στο Φιέρι

Πάρκο ηλιακής ενέργειας θα κατασκευαστεί κοντά στο Φιέρι

Η αλβανική εταιρεία AGA-SOLAR υπέβαλε αίτηση για άδεια με σκοπό την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή Darzeze e Re κοντά στο Fier, σύμφωνα με ανακοίνωση με αναφορά του Υπουργείου Ενέργειας της Αλβανίας.

Αναλυτικότερα, το πάρκο όταν κατασκευαστεί θα έχει ισχύ έως και 150 MW, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλυφθεί το κόστος του.

Επίσης τον περασμένο Μάρτιο, η αλβανική κυβέρνηση υπέγραψε σύμβαση για την κατασκευή και τη λειτουργία ενός ηλιακού πάρκου 100 MW κοντά στο Δυρράχιο.

Για το συγκεκριμένο έργο εμπλεκόμενη εταιρεία είναι η γαλλική Voltalia, η οποία ετοιμάζεται επίσης να κατασκευάσει πάρκο 140 MW στον Καραβάστα της Αυλώνας, μετά από διαγωνισμό που κέρδισε τον Μάιο του 2020.

Επί του παρόντος, η Αλβανία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας μέσω των υδροηλεκτρικών σταθμών.

Επιπλέον, η Αλβανία δεν έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει ηλεκτρισμό ηλεκτρικού ρεύματος και αντ' αυτού την πουλάει, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να εξαγοράσει ενέργεια από ορυκτά καύσιμα σε περιόδους αιχμής, όπως ο χειμώνας, με ασφάλιστρα για τους πελάτες.

Τον Ιούνιο, το πρώτο πλωτό ηλιακό εργοστάσιο της Αλβανίας συνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, ωστόσο βυθίστηκε αμέσως μερικές εβδομάδες αργότερα.

Η ηλιακή εγκατάσταση κάλυπτε 4.000 τετραγωνικά μέτρα και αποτελούνταν από τέσσερις πλωτές μονάδες και περίπου 1.600 ηλιακούς συλλέκτες.

Σύμφωνα με την Ocean Sun, υπήρξε ένα περιστατικό με το «floater»—τον μεγάλο πλωτό δακτύλιο που συνδέεται με μια μεμβράνη. Αυτό, με τη σειρά του, είναι προσαρτημένο σε φορτηγίδες που βοηθούν να διατηρηθεί στην επιφάνεια. Η εταιρεία ανέφερε «σοβαρή ζημιά» που είχε ως αποτέλεσμα τη μερική βύθισή της.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου