7 φορές χαμηλότερες από τα επίσημα στοιχεία οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Αλβανία

7 φορές χαμηλότερες από τα επίσημα στοιχεία  οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Αλβανία

Τα επίσημα στοιχεία για τις ξένες επενδύσεις που αναφέρονται από την Αλβανία είναι πολύ υψηλότερα από τα στοιχεία που υπολογίστηκαν από το FDI Markets (μια βάση δεδομένων των Financial Times που παρακολουθεί τις διασυνοριακές επενδύσεις προς και από χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο).

Οι συγκρίσεις που έγιναν από τους ειδικούς του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Μελετών της Βιέννης έδειξαν ότι οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Αλβανία σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ήταν 10,9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2010-2021, ενώ σύμφωνα με τη βάση δεδομένων των ΞΑΕ αγορών 1,6 δισ. ευρώ ή σχεδόν 7 φορές χαμηλότερα.

Για τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής το αντίθετο προκύπτει. Οι ξένες επενδύσεις που αναφέρει η FDI Market είναι πολύ υψηλότερες από τα επίσημα στοιχεία. Για παράδειγμα, η FDI Market ανέφερε ότι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη η αξία των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ήταν 10,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2010-2021, ενώ επίσημα στοιχεία από βοσνιακά ιδρύματα ανέφεραν μόνο 4,4 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο. Η κυβέρνηση της Σερβίας για την ίδια περίοδο ανέφερε 29,8 δισ. ευρώ σε ξένες επενδύσεις, ενώ τα στοιχεία από την Αγορά ΑΞΕ ήταν 38,8 δισ. ευρώ.

Η σύγκριση δεδομένων δείχνει ότι η Αλβανία αναφέρει ξένες επενδύσεις σχεδόν 6 φορές περισσότερες από τα στοιχεία της ΑΞΕ Αγοράς.

Ο Branimir Jovanovic, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την έκθεση «Western Balkans Labor Market Brief 2021», όπου έγινε η σύγκριση, δήλωσε ότι «τα στοιχεία της αγοράς ΑΞΕ είναι χαμηλότερα από τις επίσημες ΑΞΕ, επειδή δεν αναφέρονται δημόσια όλες οι ΑΞΕ στην Αλβανία και οι Financial Times δεν τα καταγράφουν).

Η βάση δεδομένων FDI Markets είναι η βάση δεδομένων που είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο. Παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για την επενδυτική εταιρεία (εγχώρια), τη μητρική της εταιρεία (αλλοδαπή), τη χώρα προέλευσης της μητρικής εταιρείας, την τοποθεσία της επένδυσης (περιοχή και πόλη), την ημερομηνία της ανακοίνωσης της επένδυσης και την αξία του επένδυση.

Το πιο σημαντικό, η βάση δεδομένων FDI Markets παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των θέσεων εργασίας που αναμένεται να δημιουργήσει η επένδυση και είναι η μόνη διαθέσιμη βάση δεδομένων με αυτού του είδους τις πληροφορίες.

Τα δεδομένα συλλέγονται από μια ομάδα ερευνητών και αναλυτών των Financial Times σε καθημερινή βάση από δελτία τύπου της εταιρείας, άρθρα, ειδήσεις και αναφορές από κυβερνητικούς φορείς και στοιχεία από διαφημιστικούς οργανισμούς.

Η ομάδα ερευνητών και αναλυτών επαληθεύει και επικυρώνει δεδομένα για να διασφαλίσει την ακρίβεια και την αξιοπιστία, συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης πληροφοριών με άλλες πηγές, του ελέγχου για ασυνέπειες ή σφαλμάτων και της εξάλειψης των διπλών αναφορών.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι μια μοναδική πηγή δεδομένων για τις ξένες επενδύσεις, η βάση δεδομένων FDI Markets δεν βασίζεται σε επίσημες πληροφορίες, γεγονός που οδηγεί σε ορισμένους περιορισμούς.

Συνήθως τα στοιχεία από την Αγορά ΑΞΕ είναι υψηλότερα από τα επίσημα στοιχεία καθώς βασίζονται στα στοιχεία των εταιρειών που συνήθως σχεδιάζουν να επενδύσουν περισσότερα από όσα κάνουν στην πραγματικότητα, εκτός από την περίπτωση της Αλβανίας. Ο αριθμός των ξένων επενδύσεων και η αξία που βρήκαν οι αναλυτές των Financial Times είναι χαμηλότερος από ό,τι επισήμως αναφέρεται από την Αλβανία.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας μετρούν ως ξένες επενδύσεις τις αγορές ακινήτων, που το 2022 κατέλαβαν πάνω από το 21% του συνόλου ή την αύξηση του κεφαλαίου των τραπεζών, που αποτελεί ρυθμιστική υποχρέωση τους και κατέλαβαν περίπου 11 % του συνόλου το 2022.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου