Ψήφισμα σήμερα από το ΕΚ στο οποίο θα ζητηθούν κυρώσεις κατά της Σερβίας

Ψήφισμα σήμερα από το ΕΚ στο οποίο θα ζητηθούν κυρώσεις κατά της Σερβίας

Οι μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ολοκλήρωσαν τα προσχέδια των προτάσεών τους για Ψήφισμα για τις σχέσεις Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας και τα πρόσφατα ένοπλα επεισόδια στο χωριό Bajska στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, στα οποία θα ζητήσουν την επιβολή κυρώσεων κατά της Σερβίας.

Ωστόσο έχουν διαφορετικές θέσεις για το αν πρέπει να παρουσιαστούν άμεσα ή μόνο εάν αποδειχθεί ότι το επίσημο Βελιγράδι σχετίζεται με την «τρομοκρατική επίθεση στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου».

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) είναι της άποψης ότι η υποστήριξη που έδωσε το επίσημο Βελιγράδι στους συντελεστές της «τρομοκρατικής επίθεσης» πρέπει να καταδικαστεί, αλλά θα δεν επιμένουν στη γλώσσα των σκληρών και a priori τιμωριών κατά της Σερβίας, λόγω της αντίθεσης ορισμένων κομματικών μελών της ομάδας, τα οποία, όπως μαθαίνει η σερβική πύλη «N1», προέρχονται κυρίως από χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος .

Το ΕΛΚ και οι Πράσινοι (Πράσινοι/EFA) συμφωνούν ότι η Σερβία πρέπει να τιμωρηθεί, αλλά μόνο εάν η έρευνα δείξει τη σύνδεση του κράτους με το περιστατικό στη Μπανίσκα, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες πιστεύουν ότι η Σερβία είναι de facto υπεύθυνη για τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου και ότι θα πρέπει να τιμωρηθεί άμεσα.

Στα στρατόπεδα του «λαού», των σοσιαλδημοκρατών και των πρασίνων, επικρατεί η άποψη ότι πρέπει να αρθούν τα τιμωρητικά μέτρα κατά του Κοσσυφοπεδίου, επομένως αναμένεται ότι κατά την εναρμόνιση της τελικής έκδοσης του κειμένου του ψηφίσματος, αυτή η ιδέα θα λάβει επαρκή υποστήριξη, παρά τη θέση που εξέφρασε νωρίτερα η Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην οποία θεωρούν ότι όλοι οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή σωφρονιστικών μέτρων κατά του Κοσσυφοπεδίου δεν έχουν ακόμη τελειώσει.

Σύμφωνα με τη σερβική πύλη, η πλειοψηφία των σοσιαλδημοκρατικών βουλευτών (S&D) θέλει να συμπεριλάβει στο ψήφισμα μια σαφή καταδίκη της ρητορικής και των ενεργειών του προέδρου της Σερβίας, Aleksandar Vučić, θεωρώντας ότι είναι «αποσταθεροποιητικός παράγοντας», αλλά αυτό αυτή τη στιγμή, δεν έχει την υποστήριξη άλλων πολιτικών ομάδων.

Υπάρχει συναίνεση μεταξύ των πολιτικών ομάδων ότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στη Bajska και απαιτεί την πλήρη συνεργασία της Πρίστινα και του Βελιγραδίου στη διερεύνηση αυτού του γεγονότος, συμπεριλαμβανομένης της δίωξης και της έκδοσης των υπευθύνων.

Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι ευρωβουλευτές θα κατηγορήσουν τους εαυτούς τους, δηλαδή τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και την επιδείνωση της κατάστασης, επειδή οι περισσότεροι από αυτούς στη συζήτηση που διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες τόνισαν την ευθύνη της ΕΕ, πρωτίστως για την έλλειψη αποτελεσμάτων διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Οι Πράσινοι κάλεσαν ακόμη και τον Μίροσλαβ Λάιτσακ, ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για το διάλογο, να λογοδοτήσει, αλλά όπως μαθαίνει η «Ν1», συμφώνησαν να μην επιμείνουν να συμπεριληφθεί το όνομά του στο Ψήφισμα.

Το βράδυ της Δευτέρας στο Στρασβούργο, στο περιθώριο της πρώτης ημέρας της συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους και θα συμφωνήσουν για την τελική έκδοση ψηφίσματος. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου το μεσημέρι.

Τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντιπροσωπεύουν την επίσημη θέση αυτού του οργάνου, αλλά δεν είναι δεσμευτικά για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ή τα κράτη μέλη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου