Η Αλβανία μεταξύ των 10 χωρών στον κόσμο για το υψηλότερο «brain drain»

Η Αλβανία μεταξύ των 10 χωρών στον κόσμο για το υψηλότερο «brain drain»

Η Αλβανία κατατάσσεται εδώ και χρόνια στη λίστα των χωρών με το υψηλότερο επίπεδο μετανάστευσης μορφωμένου πληθυσμού, γνωστό ως φαινόμενο «Brain Drain».

Η ενότητα FDI Intelligence στους Financial Times υπολόγισε ότι η Αλβανία μαζί με 9 αφρικανικές χώρες είχαν το υψηλότερο επίπεδο brain drain το 2022.

Η «FDI Intelligence» ανέλυσε δεδομένα από 179 χώρες σε όλο τον κόσμο και για το 2022, διαπίστωσε ότι το πολυνησιακό νησί της Σαμόα ήταν το πιο επηρεασμένο έθνος, με το υψηλότερο επίπεδο μετανάστευσης «ανθρώπινου κεφαλαίου και διαρροής εγκεφάλων».

Ακολούθησαν η Τζαμάικα, η Παλαιστίνη, η Μικρονησία, η Σομαλία, η Ερυθραία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Αλβανία, η Αϊτή και η Γουιάνα. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, η Αλβανία είναι η μόνη χώρα εκτός Αφρικής με το υψηλότερο επίπεδο brain drain, καταλαμβάνοντας την 8η θέση παγκοσμίως το 2022.

Η κατάσταση της διαρροής εγκεφάλων από την Αλβανία ήταν πιο σοβαρή πριν από την πανδημία Covi-19. Η μελέτη δείχνει ότι η Αλβανία ήταν τέταρτη στην παγκόσμια κατάταξη για το υψηλό επίπεδο brain drain.

Η διαρροή εγκεφάλων, η οποία αναφέρεται σε μεγάλο αριθμό μορφωμένων ή επαγγελματιών ατόμων που μετακινούνται για να ζήσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό, μπορεί να επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τις αναπτυξιακές προοπτικές μιας χώρας. Οι συντάκτες της έκθεσης σημείωσαν ότι η διαρροή εγκεφάλων ήταν χαρακτηριστικό των νησιωτικών κρατών εκτός από την Αλβανία.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι η μετανάστευση του εγκεφάλου έρχεται ως συνδυασμός πολιτικών, κλιματικών και οικονομικών παραγόντων. Εκτός από τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη, οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής επηρεάζονται επίσης από την εκροή ανθρώπινου κεφαλαίου. Σχεδόν οι μισές από τις 89 χώρες είχαν διαρροή εγκεφάλων άνω του μέσου όρου και οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με την ανάλυση της FDI.

Ενώ οι λόγοι μετανάστευσης ποικίλλουν μεταξύ ατόμων και χωρών, η διαρροή εγκεφάλων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από πολιτικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές πιέσεις. Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού από την πανδημία του Covid-19, καθώς και η μακροχρόνια γήρανση, έχουν κάνει ορισμένες χώρες να ανταγωνίζονται για την προσέλκυση ειδικευμένων ανθρώπων, γεγονός που έχει επιταχύνει τη διαρροή εγκεφάλων από άλλες χώρες.

Οι χώρες υψηλού εισοδήματος, οι οποίες συνήθως προσφέρουν καλύτερες οικονομικές ευκαιρίες και περισσότερη πολιτική σταθερότητα, τείνουν να έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα εκροής ανθρώπινου κεφαλαίου.

Το 2022, η Αυστραλία είχε τη χαμηλότερη βαθμολογία δείκτη 0,4, ακολουθούμενη από τη Σουηδία (0,6), τη Νορβηγία (0,6), τον Καναδά (0,7) και την Ελβετία (0,8). Το Κατάρ, ένα κράτος πλούσιο σε πετρέλαιο, ήταν το μόνο όνομα της Μέσης Ανατολής που εμφανίστηκε στους 10 δείκτες διαρροής εγκεφάλων με τη χαμηλότερη βαθμολογία.

Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι η Αλβανία ενεπλάκη σε ένα νέο κύμα μετανάστευσης την τελευταία δεκαετία, το οποίο επηρέασε ολόκληρο τον πληθυσμό και το μορφωτικό επίπεδο. Η μετανάστευση έχει προκαλέσει έκτακτη ανάγκη για τους εργαζόμενους σε όλες τις επιχειρήσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου