Οι αλβανικές οικογένειες με ελάχιστο εισόδημα - Λαμβάνουν δάνεια για να καλύψουν καταναλωτικές ανάγκες

Οι αλβανικές οικογένειες με ελάχιστο εισόδημα -  Λαμβάνουν δάνεια για να καλύψουν καταναλωτικές ανάγκες

Έρευνα της Τράπεζας της Αλβανίας σχετικά με την οικονομική κατάσταση και τον δανεισμό των οικογενειών στην Αλβανία για τους πρώτους έξι μήνες του 2023 αναφέρει ότι οι μισές αλβανικές οικογένειες έχουν μηνιαίο εισόδημα άνω των 100.000 λεκ. Σύμφωνα με την έρευνα, το βάρος αυτό έχει μειωθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τελευταίο εξάμηνο και κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Κατά το εξάμηνο που αναλύεται, η πλειονότητα των οικογενειών (γύρω στο 45%) συνεχίζει να δηλώνει μηνιαίο εισόδημα στο επίπεδο των 17-50 χιλ. λεκ. Από την άλλη πλευρά, η δομή κατανομής των οικογενειών ανάλογα με το επίπεδο του μηνιαίου εισοδήματος, φαίνεται ότι συνέχισε να μετατοπίζεται προς υψηλότερα επίπεδα όπως 50-100 χιλιάδες (34% των οικογενειών) και 100-200 χιλιάδες (12% των οικογενειών).

Επίσης, περισσότερες από τις μισές αλβανικές οικογένειες, περίπου το 55%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, δεν διαθέτουν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία με τη μορφή καταθέσεων, τραπεζικών λογαριασμών ή επενδύσεων σε άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Από τις απαντήσεις που δόθηκαν σχετικά με την ιδιοκτησία χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων από οικογένειες, προκύπτει ότι για την περίοδο που παρατηρήθηκε, το 55% του συνολικού δείγματος (δανειζόμενες και μη δανειζόμενες οικογένειες) και το 75% της ομάδας των δανειοληπτών οικογενειών, δεν κατέχουν κάθε είδους χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Και τα δύο αυτά βάρη έχουν αυξηθεί σε σχέση με το τελευταίο εξάμηνο και σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Ο αριθμός των οικογενειών που δηλώνουν ότι έχουν ένα ή περισσότερα δάνεια να πληρώσουν, ανεξάρτητα από το είδος, την πηγή ή την αξία αυτού του δανείου, ήταν 256 οικογένειες ή περίπου το 24% των ερωτηθέντων. Το βάρος αυτό μειώθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το τελευταίο εξάμηνο, συνεχίζοντας να παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της ιστορικής έρευνας περίπου 27%.Το κύριο βάρος του σκοπού δανεισμού παραμένει για κατανάλωση στο 37% των περιπτώσεων και στη συνέχεια για αγορά/επισκευή ενός ακινήτου στο 17% των περιπτώσεων και για ανάπτυξη επιχειρήσεων στο 15% των περιπτώσεων.

Η έρευνα της Τράπεζας της Αλβανίας διενεργήθηκε σε τυχαίο δείγμα 1.203 οικογενειών σε όλη τη χώρα, όπου περίπου το 88% από αυτές ή 1.055 οικογένειες συμμετείχαν στη διαδικασία της συνέντευξης απαντώντας στο ερωτηματολόγιο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου