Οι Αλβανοί παράτυποι μετανάστες δεύτεροι στον κόσμο για απελάσεις από χώρες της ΕΕ

Οι Αλβανοί παράτυποι μετανάστες δεύτεροι στον κόσμο για απελάσεις από χώρες της ΕΕ

Τα αιτήματα για άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από Αλβανούς πολίτες συνεχίζουν να είναι υψηλά και φέτος, αν και όχι στα επίπεδα του 2022.

Όμως ένα μεγάλο μέρος τους παίρνει εντολή να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.

Η Eurostat ανέφερε ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2023, 105.865 πολίτες τρίτων χωρών διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν μια χώρα της ΕΕ και συνολικά 26.600 επέστρεψαν σε άλλη χώρα μετά από εντολή να φύγουν.

Οι Αλβανοί πολίτες κατατάσσονται στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών του κόσμου που έχουν επιστρέψει μετά την εντολή να φύγουν.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η Γεωργία (9%) αντιπροσώπευε την πλειονότητα των επιστρεφόντων, ακολουθούμενη από την Αλβανία (8%), τη Μολδαβία (5%), την Τουρκία (5%) και την Ινδία (4%).

Συνολικά, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022, ο αριθμός των υπηκόων τρίτων χωρών που διατάχθηκαν να φύγουν αυξήθηκε κατά 9%, ενώ ο αριθμός των ατόμων που επέστρεψαν σε άλλη χώρα αυξήθηκε κατά 29%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των απελάσεων μειώθηκε κατά 5%, ενώ οι επιστροφές σε άλλη χώρα παρέμειναν αμετάβλητες.

Οι περισσότεροι από αυτούς που διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ επιστρέφουν σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ίδια κατάσταση είναι και το δεύτερο τρίμηνο του 2023, όπου το 76% των ατόμων επέστρεψε σε χώρες εκτός της ένωσης.

Οι Μαροκινοί και οι Αλγερινοί αποτελούσαν την πλειοψηφία εκείνων που διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν το έδαφος της ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (8% έκαστος), ακολουθούμενοι από πολίτες της Τουρκίας (5%), της Γεωργίας (5%) και του Αφγανιστάν (4%).

Σε στοιχεία ανά χώρα, η Γαλλία είχε τον υψηλότερο αριθμό εντολών για πολίτες με υπηκοότητα από χώρα εκτός ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (10.600) και την Ελλάδα (7.095).

Προηγούμενα στοιχεία της Eurostat αποκάλυψαν ότι για το 2022, υπήρξαν συνολικά 13.200 αιτήσεις ασύλου σε μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το υψηλότερο επίπεδο από το 2020.

Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, οι αιτήσεις ασύλου αυξήθηκαν κατά 16%.

Για ολόκληρο το 6μηνο του τρέχοντος έτους, οι αιτήσεις ασύλου ήταν χαμηλότερες, φτάνοντας τις 3.535, ποσοστό που είναι 28% χαμηλότερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου