Η OLAF συνεχίζει τις έρευνες για τη διαφθορά στη διανομή κεφαλαίων για τη γεωργία στην Αλβανία

Η OLAF συνεχίζει τις έρευνες για τη διαφθορά στη διανομή κεφαλαίων για τη γεωργία στην Αλβανία

Η OLAF, η ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης, αναμένεται να συνεχίσει τις έρευνες για τη διαφθορά στη διανομή κεφαλαίων για τη γεωργία στην Αλβανία μέσω του προγράμματος IPARD II.

Το γραφείο της OLAF είπε ότι από τον Αύγουστο του 2023 έχει υποβάλει την τελική έκθεση για τα κονδύλια IPARD II στις αλβανικές αρχές και αναμένει απάντηση από την αρμόδια αρχή.

Η OLAF αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες για τα συμπεράσματα της τελικής έκθεσης, ενώ η παρακολούθηση συνεχίζεται, καθώς η δημόσια αποκάλυψή τους, έστω και εν μέρει, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις επόμενες διαδικασίες.

«Το Γενικό Δικαστήριο αναγνώρισε την ύπαρξη ενός γενικού τεκμηρίου απρόσιτου, σύμφωνα με το οποίο η αποκάλυψη στο κοινό βάσει του κανονισμού 1049/2001 εγγράφων που σχετίζονται με την OLAF θα μπορούσε να υπονομεύσει θεμελιωδώς τους στόχους των ερευνητικών δραστηριοτήτων τόσο τώρα όσο και στο μέλλον. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα που είναι ύποπτα για παρατυπίες ενδέχεται να ενεργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να εμποδίζουν την ορθή ανάπτυξη μεταγενέστερων δραστηριοτήτων. Επομένως, το γενικό τεκμήριο ισχύει και για μια διαδικασία που έχει κλείσει. Οι έρευνες για την υπόθεση αυτή συνεχίζονται. Η OLAF έκλεισε την έρευνα τον Αύγουστο του 2023 και κοινοποίησε τα συμπεράσματά της στην αρμόδια αρχή με συστάσεις για την κίνηση των κατάλληλων διαδικασιών. Η OLAF έλαβε ταυτόχρονες πληροφορίες από την αρμόδια αρχή που δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την παρακολούθηση. Η OLAF θεωρεί ότι η περίοδος που μεσολάβησε μεταξύ της ημερομηνίας διαβίβασης της έκθεσης στην αρμόδια αρχή και της ημερομηνίας αυτής της απάντησης θα πρέπει να θεωρηθεί εύλογη λαμβάνοντας υπόψη το οριστικό κλείσιμο της υπόθεσης», αναφέρει η διευκρίνιση του γραφείου της OLAF.

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν προγραμματίζει κονδύλια από το πρόγραμμα IPARD τουλάχιστον μέχρι το 2025. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2023 υπήρχαν 260 δικαιούχοι από τα προγράμματα IPARD II, αλλά δεν αναμένονται εκταμιεύσεις για το 2024 και το 2025.

Το πρόγραμμα IPARD II, το οποίο συμμετείχε σε διαδικασία έρευνας από την OLAF, ανήλθε συνολικά σε 94,6 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 71 εκατομμύρια ευρώ ήταν χρηματοδότηση της ΕΕ. Κατά την εφαρμογή του από το 2018 έως το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας, το 2018 εκταμιεύθηκαν 20,6 εκατ. ευρώ, το 2019 δόθηκαν 15,6 εκατ. ευρώ, το 2020 διανεμήθηκαν 26,8 εκατ. ευρώ και για τα έτη 2021-2022, δόθηκαν 31,6 εκατ. ευρώ. Τον πρώτο χρόνο, οι επιχορηγήσεις του προγράμματος IPARD II στήριξαν επενδύσεις σε αγροκτήματα, στον τομέα της μεταποίησης γάλακτος, κρέατος και φρούτων-λαχανικών. Ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός της πρώτης και της δεύτερης προκήρυξης ήταν 57,6 εκατ. ευρώ. Στην τρίτη πρόσκληση, το IPARD II χρηματοδότησε 29,1 εκατ. ευρώ σε δύο μέτρα στήριξης για επενδύσεις σε αγροκτήματα και μεταποίηση.

Λόγω των ερευνών, η ΕΕ ανέστειλε την έναρξη του προγράμματος IPARD III που αναμενόταν να ανοίξει φέτος με κονδύλι 146 εκατ. ευρώ ή 55% περισσότερα κεφάλαια από το Πρόγραμμα IPARD II. Η συνεισφορά της ΕΕ ήταν σε ένα ταμείο 112 εκατομμυρίων ευρώ. Το IPARD III θα περιλαμβάνει 9 νέα χρηματοδοτικά μέτρα από 3 μέτρα που περιλαμβάνονται στο προηγούμενο πρόγραμμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου