Η ΕΕ μπλοκάρει αγροτικές επιχορηγήσεις στην Αλβανία λόγω διαφθοράς και κατάχρησης από το Υπουργείο Γεωργίας

Η ΕΕ μπλοκάρει αγροτικές επιχορηγήσεις στην Αλβανία λόγω διαφθοράς και κατάχρησης από το Υπουργείο Γεωργίας

Μια επιστολή της Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφτασε στα γραφεία ορισμένων αλβανικών ιδρυμάτων, στις 14 Ιουλίου. Στην επιστολή-βόμβα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνει την αλβανική κυβέρνηση ότι ανέστειλε τις επιχορηγήσεις για τη γεωργία από το πρόγραμμα IPARD, λόγω διαφθοράς και μη συμμόρφωσης με τις νομικές διαδικασίες.

Η επιστολή έφτασε σε πολλά ιδρύματα, όπως το Υπουργείο Γεωργίας, το Υπουργείο Οικονομικών κλπ.

«Για να μην επιτραπεί περαιτέρω κατάχρηση κεφαλαίων και για να προστατευθούν τα συμφέροντα των φορολογουμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σας ενημερώνουμε ότι αποφασίσαμε να αναστείλουμε την εκταμίευση της υπόλοιπης δόσης του προγράμματος IPARD για την Αλβανία έως ότου οι αλβανικές αρχές εκπληρώσουν όλους τους όρους και εντοπίστηκαν ελλείψεις», αναφέρει η επιστολή του Wolfgang Burtscher, γενικού διευθυντή της Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση της ΕΕ να διακόψει τη γεωργική χρηματοδότηση για την Αλβανία ήρθε μετά από έρευνα της OLAF, της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έρευνα που ξεκίνησε πριν από δυόμισι χρόνια, αποκάλυψε ότι οι αλβανικές αρχές δεν τήρησαν τις νόμιμες διαδικασίες για τη διανομή επιχορηγήσεων στους αγρότες, με αποτέλεσμα να κλαπεί μεγάλο μέρος των κεφαλαίων.

Προειδοποίηση για εξαίρεση από το IPARD 3

Η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφτασε στην αλβανική κυβέρνηση τις ημέρες που ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα οργάνωσε συνάντηση στα Τίρανα με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπου ανακοίνωσε ένα νέο οικονομικό σχέδιο για τη στήριξη της ΕΕ προς τις χώρες της περιφέρειας.

Στη συνάντηση όπου ήταν παρών και ο Επίτροπος Varhelyi, η απουσία του Κοσσυφοπεδίου ερμηνεύτηκε ως χαμένη ευκαιρία να επωφεληθεί από αυτό το νέο σχέδιο, αλλά η Αλβανία έχει τα δικά της προβλήματα, ίσως και μεγαλύτερα.

Εκτός από την αναστολή της δόσης για φέτος, στην επιστολή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί την αλβανική κυβέρνηση ότι μπορεί να αποκλείσει την Αλβανία από το πρόγραμμα IPARD III, το οποίο μέχρι το 2027 αναμένεται να εκταμιεύσει 146 εκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις σε Αλβανούς αγρότες, εάν η κυβέρνηση δεν διορθώνει γρήγορα όλες τις καταχρήσεις που εντοπίστηκαν. Αυτά τα κεφάλαια βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο λόγω διαφθοράς.

Έρευνα της OLAF

Η έρευνα της OLAF για τα γεωργικά ταμεία στην Αλβανία ξεκίνησε το 2021. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, οι ερευνητές της OLAF διεξήγαγαν μια επιχείρηση blitz στα γραφεία του Υπουργείου Γεωργίας, κατάσχοντας υπολογιστές, έγγραφα και άλλα στοιχεία προκειμένου να διερευνήσουν τη διανομή γεωργικές επιχορηγήσεις.

Το Υπουργείο Γεωργίας εξέδωσε μια έκτακτη ανακοίνωση στον επίσημο ιστότοπό του, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια ως έλεγχο ρουτίνας, ο οποίος διενεργείται συχνά από το Γραφείο Ερευνών στην Ε.Ε. Όμως μια ώρα αργότερα η δήλωση διαγράφηκε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου