ΕΕ: Η Αστυνομία του Κοσόβου έχει εντολή να ερευνήσει τις επιθέσεις - Η Σερβία να συνεργαστεί άνευ όρων

ΕΕ: Η Αστυνομία του Κοσόβου έχει εντολή να ερευνήσει τις επιθέσεις - Η Σερβία να συνεργαστεί άνευ όρων

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πίτερ Στάνο, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έχει εντολή να ερευνήσει τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μπανίσκα στο Ζβέτσαν στις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ η Σερβία έχει υποχρέωση να συνεργαστεί, άνευ όρων.

Ο Στάνο επανέλαβε ότι η ΕΕ περιμένει τα πλήρη αποτελέσματα των ερευνών, ώστε να έχει ξεκάθαρη εικόνα του τι συνέβη και βάσει αυτών τα κράτη μέλη να λάβουν αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων τυχόν μέτρων κατά της Σερβίας.

Ερωτηθείς για την ευθύνη που έχει αναλάβει ο πρώην αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας, Millan Radoicic, για την επίθεση και αν η ΕΕ θα τον βοηθήσει να εκδοθεί στο Κοσσυφοπέδιο, ο Stano είπε μόνο ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ αναμένει «πλήρης, διαφανείς και ελεύθερες συνθήκες συνεργασίας από τη Σερβία», προκειμένου να διευκρινιστεί όχι μόνο ποιος προετοίμασε και πραγματοποίησε την τρομοκρατική επίθεση, αλλά και ποιος βρίσκεται πίσω από αυτούς».

«Είδαμε τι είπε ο RadoiçIç. Όλα τα γεγονότα πρέπει να επαληθευτούν και να διευκρινιστούν. Αναμένουμε πλήρη συνεργασία από τη Σερβία. Δεν αναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας μέσω των μέσων ενημέρωσης, αλλά μέσω των καναλιών μας», είπε η εκπρόσωπος Τύπου της Ε.Ε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Βελιγραδίου ότι η αποστολή της ΕΕ για το κράτος δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο, EULEX, δεν επετράπη να συμμετάσχει στις έρευνες, ο Stano είπε ότι «η EULEX δεν χρειάζεται έναν εκπρόσωπο που να μιλά εξ ονόματος αυτής της αποστολής», από την άλλη πλευρά, αλλά έχει δικό της γραφείο για αυτό».

«Κάθε μέρα βγαίνουν νέα στοιχεία. Δεν τα σχολιάζουμε, αλλά περιμένουμε τελικά αποτελέσματα που ξεκαθαρίζουν όλες τις συνθήκες της τρομοκρατικής επίθεσης. Αναμένουμε πλήρη συνεργασία από τη Σερβία. Η ΕΕ έχει πει ξεκάθαρα ότι είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα και κατά της Σερβίας, εάν τα κράτη μέλη εκτιμήσουν ότι έχουν επαρκή στοιχεία», είπε ο Στανό.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου έχουν την εντολή να ερευνήσουν την υπόθεση της Μπανίσκα.

«Αυτό συνέβη στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και οι έρευνες γίνονται από την Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία μαζί της», είπε.

Ερωτηθείς εάν έχει νόημα να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας σε αυτή την κατάσταση, καθώς η Σερβία μπορεί επίσης να πάει σε εκλογές τον Δεκέμβριο, ο εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι η ΕΕ και οι εταίροι της βλέπουν τη συνέχιση του διαλόγου ως τον μόνο τρόπο επίλυσης προβλημάτων .

«Πάντα υπάρχουν εκλογικοί κύκλοι. Πρέπει όμως να ξαναρχίσουμε τον διάλογο, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις. Αν υπήρχε εξομάλυνση, δεν θα είχαμε την κατάσταση που έχουμε. Ως εκ τούτου, καλούμε την ΕΕ και τους εταίρους να επιστρέψουν τα μέρη στο διάλογο», είπε ο εκπρόσωπος.

Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία αποτελούν μέρος του διαλόγου με τη μεσολάβηση της ΕΕ, για την εξομάλυνση των σχέσεων, από το 2011.

Τα μέρη έχουν υπογράψει πολλές συμφωνίες, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί όλες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου