Έργο διαχείρισης στερεών αποβλήτων ύψους 19 εκατ. ευρώ στην Αλβανία με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Έργο διαχείρισης στερεών αποβλήτων ύψους 19 εκατ. ευρώ στην Αλβανία με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο γαλλικός οργανισμός αναπτυξιακής βοήθειας AFD ξεκίνησαν έργο διαχείρισης στερεών αποβλήτων ύψους 19 εκατ. ευρώ στην Αλβανία. Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ και θα υλοποιηθεί από τον AFD, στοχεύει στη μείωση των περιβαλλοντικών και υγειονομικών επιπτώσεων των στερεών αποβλήτων στις περιοχές Kukës και Αργυροκάστρου.

Η εναρκτήρια εκδήλωση για το έργο πραγματοποιήθηκε παρουσία της Υπουργού Τουρισμού και Περιβάλλοντος, κ. Mirela Kumbaro, του Γάλλου Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομίας, κ. Olivier Becht, της Πρέσβεως Γαλλίας στην Αλβανία κας Catherine Suard, του Πρέσβη της ΕΕ στην Αλβανία, κ. Luigi Soreca. και του διευθυντή του AFD για τα Δυτικά Βαλκάνια, κ. Arnaud Dauphin.

Το έργο αναμένεται να συμβάλλει στην προσπάθεια της Αλβανίας για εφαρμογή των περιβαλλοντικών προτύπων της ΕΕ. Το 2020, η ΕΕ ολοκλήρωσε αξιολόγηση, ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, της υπάρχουσας υποδομής διαχείρισης απορριμμάτων στους δύο δήμους, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Μετά από μια αρχική φάση διαβουλεύσεων και τεχνικών μελετών, θα ξεκινήσουν συγκεκριμένες επενδύσεις από το 2024-2025 με τετραετή ορίζοντα υλοποίησης. Το εν λόγω έργο αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου προγράμματος της ΕΕ για την Αλβανία αξίας 30,9 εκατ. € «ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία και την Πράσινη Ατζέντα», το οποίο περιλαμβάνει έργα για ευθυγράμμιση του εγχώριου θεσμικού πλαισίου με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου