ΗΠΑ και ΕΕ αντιδρούν στις διενέξεις για τον επικεφαλής της ΚΟ του Δημοκρατικού Κόμματος

ΗΠΑ και ΕΕ αντιδρούν στις διενέξεις για τον επικεφαλής της ΚΟ του Δημοκρατικού Κόμματος

Στις τάξεις του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος συνεχίζουν να βαθαίνουν οι αντιπαραθέσεις των διχασμών και η ασάφεια της εκπροσώπησης της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Οι εσωτερικές συγκρούσεις στο εσωτερικό της κρατούν σε εκκρεμότητα την εκλογή του Συνηγόρου του Λαού. Ένας θεσμός του οποίου το όνομα πρέπει να προτείνει η αντιπολίτευση, η οποία συνεχίζει να διχάζεται ολοένα και περισσότερο, ενώ η αμερικανική και η ευρωπαϊκή πρεσβεία απαιτούν να επιλυθεί και να μην είναι όμηρος αυτής της σύγκρουσης.

Παρά την απόφαση του Λουλζίμ Μπάσα στις 2 Σεπτεμβρίου, να τον αποπέμψει από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας, η Βουλή εξακολουθεί να αναγνωρίζει τον Gazmend Bardhi ως επικεφαλής των δημοκρατικών βουλευτών. Εν τω μεταξύ, ο Μπάσα, ο οποίος ηγείται του επίσημου Δημοκρατικού Κόμματος, έχει αναθέσει τη θέση του προέδρου της ΚΟ στη Flutura Açka.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ αντέδρασε σχετικά με την εν λόγω αναταραχή και θέλει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές εκλογές εντός του κόμματος, αλλά ότι παραμένει σταθερή στο να μην υπάρξει συνεργασία με τον Μπερίσα και non grata πρόσωπα γενικότερα. Η πρεσβεία των ΗΠΑ προτρέπει όλους τους παράγοντες να εξετάσουν προσεκτικά τις δεσμεύσεις με τέτοια πρόσωπα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι οι λειτουργικοί δημοκρατικοί θεσμοί, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, είναι ζωτικής σημασίας για κάθε υγιή δημοκρατία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συναντώνται τακτικά με κοινοβουλευτικές επιτροπές για βασική νομοθεσία, όπως ο Διαμεσολαβητής, ο οποίος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Δεν είναι ο ρόλος της πρεσβείας να επιλέγει ποιος ηγείται των πολιτικών κομμάτων στην Αλβανία. Επίσης, δεν αλλάζει η θέση μας σχετικά με τα non grata άτομα στην Αλβανία και ενθαρρύνουμε όλους τους παράγοντες να εξετάσουν προσεκτικά τις δεσμεύσεις τους με τέτοια πρόσωπα», δήλωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αλβανία.

Παράλληλα, η αντιπροσωπεία της ΕΕ σχολίασε τις συγκρούσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα για τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Σε απάντηση στα ΜΜΕ, η αντιπροσωπεία της ΕΕ τονίζει ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των πολιτικών κομμάτων.

«Η αντιπροσωπεία της ΕΕ πιστεύει στην αποφασιστική σημασία της αντιπολίτευσης για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Ωστόσο, η αντιπροσωπεία της ΕΕ δεν σχολιάζει ούτε παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των πολιτικών κομμάτων. Στην προκειμένη περίπτωση, η αντιπροσωπεία της ΕΕ δεν συζήτησε με τα μέλη της αντιπολίτευσης για το ημιτελές θέμα της εκλογής του Συνηγόρου του Λαού από το κοινοβούλιο. Η αντιπροσωπεία της ΕΕ υποστηρίζει πλήρως κάθε προσπάθεια που έχει αναληφθεί για την οριστικοποίηση της εκλογής του Συνηγόρου του Λαού, ένα άλλο σημαντικό βήμα για την Αλβανία στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ», αναφέρεται στη δήλωση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου