Η πτώση του ευρώ ακρωτηρίασε τις αλβανικές εξαγωγές, όμως αύξησε κατά 30% τις εξαγωγές προς Ελλάδα

Η πτώση του ευρώ ακρωτηρίασε τις αλβανικές εξαγωγές, όμως αύξησε κατά 30% τις εξαγωγές προς Ελλάδα

Η πτώση των εξαγωγών συνεχίστηκε τον Αύγουστο, βαθαίνοντας σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ως αντανάκλαση των συνεπειών της υποτίμησης του ευρώ, αλλά και της δυσμενούς κατάστασης των τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια. Το εμπορικό έλλειμμα της Αλβανίας μειώθηκε κατά 9,5% σε ετήσια βάση στα 40 δισεκατομμύρια λεκ (402 εκατομμύρια δολάρια/376 εκατομμύρια ευρώ) τον Αύγουστο, ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 22% σε ετήσια βάση στα 27 δισ. λεκ τον Αύγουστο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 15% στα 68 δισ. λεκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του INSTAT τη Δευτέρα. Οι εξαγωγές δομικών υλικών και μετάλλων, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και υποδημάτων, καθώς και προϊόντων ξύλου και χαρτιού μειώθηκαν κατά την περίοδο αναφοράς. Τα πλαστικά και τα χημικά προϊόντα επηρέασαν θετικά τις εξαγωγές.

Η Ιταλία παρέμεινε ο κύριος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας τον Αύγουστο, απορροφώντας τις αλβανικές εξαγωγές αξίας 8,6 δις λεκ και παρέχοντας εισαγωγές 11 δισεκατομμύρια λεκ. Το 2022, το εμπορικό έλλειμμα της Αλβανίας αυξήθηκε κατά 7,3% στα 464 δισ. λεκ.

Σύμφωνα με στοιχεία του INSTAT, τον Ιανουάριο οι πωλήσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 20,2% σε ετήσια βάση, ενώ τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν μόλις κατά 2,8%. Η πτώση ξεκίνησε τον Μάρτιο, με 11,7%, ενισχύθηκε τον Απρίλιο με 19,3%, και ακολούθησε την αρνητική τάση του Μαΐου με 11,7%. Τον Ιούνιο η συρρίκνωση επιβραδύνθηκε ξανά στο 17,3%, για να επιβραδυνθεί τον Ιούλιο κατά 4%, σημειώνοντας άλμα τον Αύγουστο κατά 21,9%.

Όπως ποτέ άλλοτε, όλες οι ομάδες μειώθηκαν σε αξία, πλην των «χημικών και πλαστικών προϊόντων», που εξακολουθεί να έχει πολύ μικρό βάρος στις συνολικές εξαγωγές, με μόλις 3,4%. Οι δύο όμιλοι που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη συρρίκνωση τον Αύγουστο ήταν τα οικοδομικά υλικά και τα μέταλλα, με 50,9% και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα υποδήματα με 18,6%. Πτώση παρουσίασαν και οι ξένες πωλήσεις τροφίμων, ποτών καπνού και μηχανημάτων και ανταλλακτικών, που ήταν οι δύο κλάδοι με τις καλύτερες εξαγωγές τα τελευταία χρόνια.

Τον Αύγουστο του 2023, η μείωση των εξαγωγών επηρεάστηκε από τους ομίλους: οικοδομικά υλικά και μέταλλα με 14,3%, υφάσματα και παπούτσια με 3,8%, προϊόντα ξύλου και χαρτιού με 1,3%. Ενώ ο όμιλος χημικών και πλαστικών είχε θετικό αντίκτυπο με 1,1%.

Την περίοδο αυτή οι χώρες με τις οποίες η Αλβανία είχε τη μεγαλύτερη μείωση στις εξαγωγές ετησίως είναι η Ιταλία (15,5%), η Ισπανία (64,4%) και η Γερμανία (42,0%). Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη καταγράφουν το Κόσοβο (27,9%) και η Ελλάδα (32,2%).

Κατά τη διάρκεια αυτών των οκτώ μηνών, οι χώρες με τις οποίες η Αλβανία είχε τη μεγαλύτερη μείωση εξαγωγών, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, είναι η Ιταλία (11,0%), η Γερμανία (28,3%) και η Κίνα (23,2%). Οι χώρες με τις οποίες οι εξαγωγές είχαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι το Κόσοβο (10,0%), η Ελλάδα (17,1%) και η Ισπανία (9,9%).

...

34,8 εκατ. ευρώ απώλειες για τους εξαγωγείς στην Αλβανία λόγω υποτίμησης του ευρώ

Οι Αλβανοί εξαγωγείς εξέδωσαν ένα πρώτο ισοζύγιο ζημιών από την υποτίμηση του ευρώ στη συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ. Στη μελέτη «Σχετικά με την ανάγκη προσαρμογής της δομής της νομισματικής πολι...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου