Μείωση πάνω από 20% των εξαγωγών στην Αλβανία τον Αύγουστο του 2023

Μείωση πάνω από 20% των εξαγωγών στην Αλβανία τον Αύγουστο του 2023

Το Αλβανικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INSTAT) ανακοίνωσε ότι τον Αύγουστο του 2023 οι εξαγωγές αγαθών στην Αλβανία ανήλθαν σε πάνω από 270 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 21,9%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η επιδείνωση της πτώσης τον Αύγουστο επηρέασε και την πτώση του δείκτη για ολόκληρο το 8μηνο. Σύμφωνα με το INSTAT, σε αυτό το οκτάμηνο, οι εξαγωγές αγαθών ανήλθαν σε αξία περίπου 3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά -8,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι ομάδες που είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην ετήσια μείωση των εξαγωγών είναι: «Οικοδομικά υλικά και μέταλλα» με -7,8 ποσοστιαίες μονάδες, «Ορυκτά, καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια» με -1,0 ποσοστιαίες μονάδες, «Κλωστοϋφαντουργία και υποδήματα» με -0,7 ποσοστιαίες μονάδες. Ενώ θετικό αντίκτυπο έχουν οι ομάδες: «Τρόφιμα, ποτά, καπνός» με +1,7 ποσοστιαίες μονάδες και «Μηχανήματα, εξοπλισμός και ανταλλακτικά» με +0,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πτώση των εξαγωγών υπαγορεύεται από τις συνέπειες που έχει η πτώση του ευρώ στους εξαγωγείς, αλλά και από τη δυσμενή κατάσταση των τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια.

...

Επιστολή των εξαγωγέων προς τον Ράμα για άμεσα μέτρα στήριξης

Οι ενώσεις εξαγωγέων στην Αλβανία απέστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, όπου ζητούν τη λήψη μέτρων για τον μετριασμό των σοβαρών συνεπειών που βιώνουν οι μεταποιητικές εταιρείες γι...
...

34,8 εκατ. ευρώ απώλειες για τους εξαγωγείς στην Αλβανία λόγω υποτίμησης του ευρώ

Οι Αλβανοί εξαγωγείς εξέδωσαν ένα πρώτο ισοζύγιο ζημιών από την υποτίμηση του ευρώ στη συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ. Στη μελέτη «Σχετικά με την ανάγκη προσαρμογής της δομής της νομισματικής πολι...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου