34,8 εκατ. ευρώ απώλειες για τους εξαγωγείς στην Αλβανία λόγω υποτίμησης του ευρώ

34,8 εκατ. ευρώ απώλειες για τους εξαγωγείς στην Αλβανία λόγω υποτίμησης του ευρώ

Οι Αλβανοί εξαγωγείς εξέδωσαν ένα πρώτο ισοζύγιο ζημιών από την υποτίμηση του ευρώ στη συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ.

Στη μελέτη «Σχετικά με την ανάγκη προσαρμογής της δομής της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αλβανίας» που εκπονήθηκε από μέλη του Ενιαίου Γραφείου Εξαγωγικών Επιχειρήσεων (ZUBE), εκτιμάται ότι οι απώλειες από την υποτίμηση του ευρώ για τον Ιανουάριο - Ιούνιο του 2023 έφτασε τα 34, 8 εκατ. ευρώ.

«Αυτή η τάση δείχνει τις συνεχείς απώλειες των Αλβανών εξαγωγέων που προκαλούνται από αλλαγές στη συναλλαγματική ισοτιμία, που επηρεάζουν άλλες αρνητικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες, ξεκινώντας από τη χαμηλότερη ρευστότητά τους μέχρι την προσφορά, τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, αυτό μεταφράζεται σε άλλες αλυσιδωτές επιπτώσεις, όπως π.χ. η μείωση της κατανάλωσης, η μείωση των επενδύσεων κ.λπ.», τονίζεται στη μελέτη.

Μεταξύ των κλάδων με τις μεγαλύτερες απώλειες από τη συναλλαγματική ισοτιμία είναι ο κλάδος ένδυσης και υπόδησης με εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με τη μελέτη, 200.000 εργαζομένων.

Από την ανάλυση που πραγματοποίησε το ZUBE, εκτιμάται ότι λόγω των δυσκολιών που δημιουργεί η ισοτιμία για τη διατήρηση της βιωσιμότητας της δραστηριότητας, οι επιχειρήσεις μόδας ενδέχεται να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων.

«Εάν στην ανάλυση λάβουμε ως αναφορά τον κατώτατο μισθό (που χαρακτηρίζει αυτόν τον τομέα), μπορούν να γίνουν και συγκεκριμένες εκτιμήσεις για τον αριθμό των εργαζομένων που πρέπει να περικόψουν αυτές οι επιχειρήσεις, μόνο και μόνο λόγω των δυσκολιών που δημιουργεί η συναλλαγματική ισοτιμία για να διατηρήσουν σταθερούς τους μακροοικονομικούς δείκτες τους», αναφέρει η μελέτη.

Προς υποστήριξη των εξαγωγέων, η μελέτη συνιστά τη λήψη μιας σειράς μέτρων από την Τράπεζα της Αλβανίας και άλλα κρατικά ιδρύματα, από προγράμματα υποστήριξης των εξαγωγέων έως τις παρεμβάσεις που μπορούν να εφαρμόσουν μια κατάλληλη συναλλαγματική πολιτική για τη διατήρηση μιας ανταγωνιστικής αξίας του νομίσματος .

Την Παρασκευή, οι ενώσεις εξαγωγέων απέστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, όπου ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για τον μετριασμό των σοβαρών συνεπειών που αντιμετωπίζουν οι μεταποιητικές εταιρείες για εξαγωγές από την υψηλή ανατίμηση του εθνικού νομίσματος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου