Αλβανία: Άδεια για τρεις ΥΕΣ και δύο φωτοβολταϊκούς σταθμούς μόλις σε ένα μήνα

Αλβανία: Άδεια για τρεις ΥΕΣ και δύο φωτοβολταϊκούς σταθμούς μόλις σε ένα μήνα

Τα ενεργειακά έργα στην Αλβανία έχουν μπει σε νέους ρυθμούς από την αρχή της κρίσης το 2021, όπου οι επιχειρήσεις έσπευσαν με νέα πρότζεκτ υλοποίησης. Τον Αύγουστο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΕΡΕ) ξεκίνηση τις διαδικασίες για την αδειοδότηση τριών υδροηλεκτρικών σταθμών και δύο ηλιακών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 15 MW.

Συγκεκριμένα, η ERE ξεκίνησε τη διαδικασία για την αδειοδότηση της HEC Selca από την εταιρεία Selca Energji, η οποία έχει αυξήσει την ισχύ από 1,6 MW σε πάνω από 1,9 MW. Δύο άλλοι ΥΗΣ αλλά που ανήκουν σε κοινό έργο που υλοποιεί η Gealb Energy έχουν ζητήσει αδειοδότηση συνολικής ισχύος 9,3 MW. Άλλα δύο έργα ανήκουν στη φωτοβολταϊκή ενέργεια και συγκεκριμένα σε ηλιακούς σταθμούς έως 2MW που δεν αποτελούν αντικείμενα παραχώρησης.

Αρχικά, η EPE ανακοίνωσε τη διαδικασία αδειοδότησης για το Joint Venture 2B 1979 και την 2T για δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 2 MW, που βρίσκεται στην περιοχή Grykë, Δήμος Φίερι.

Δεύτερον, ξεκίνησε η αδειοδότηση της εταιρείας IDI 2005 για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον φωτοβολταϊκό σταθμό TEKSOEN 1 εγκατεστημένης ισχύος 2 MW, που βρίσκεται στη Διοικητική Ενότητα Povelçë, Δήμος Φίερι. Οι αδειοδοτήσεις νέων εταιρειών ήταν πολλές φέτος, καθώς η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο.

Αυτό είναι εμφανές τόσο σε έργα ιδιοκατανάλωσης όσο και σε εμπορικά έργα. Η βιωσιμότητα της επενδυτικής απόδοσης έχει αυξηθεί ως αποτέλεσμα των τιμών που το 2022 έφτασαν σε ρεκόρ στα χρηματιστήρια ενέργειας, ενώ φέτος εμφανίστηκαν πιο σταθερές αλλά και πάλι πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο.

Οι πιο γρήγορες επενδύσεις φαίνεται να είναι στα φωτοβολταϊκά, τείνοντας επίσης στην πολιτική της διαφοροποίησης ως τρόπο αύξησης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας που κλονίστηκε στο απόγειο της ενεργειακής κρίσης πέρυσι.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου