Ανοιχτή διαφωνία μεταξύ Στόλτενμπεργκ και της προέδρου του Κοσόβου για την κατάσταση στον βορρά

Ανοιχτή διαφωνία μεταξύ Στόλτενμπεργκ και της προέδρου του Κοσόβου για την κατάσταση στον βορρά

«Εάν δεν τιμωρηθούν αυτοί που επιτέθηκαν στην KFOR, αυτό θα επαναληφθεί», δήλωσε η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani, κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.

«Εάν υπάρχει ατιμωρησία για τις επιθέσεις της 29ης Μαΐου εναντίον στρατιωτών, αστυνομικών και δημοσιογράφων της KFOR, υπάρχει ο κίνδυνος οι επιτιθέμενοι να το καταλάβουν αυτό ως κοινή μας αδυναμία και να τολμήσουν να τις επαναλάβουν. Αυτή ήταν μια επίθεση στο ΝΑΤΟ».

Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψουν το Βόρειο Κοσσυφοπέδιο να γίνει «πεδίο μάχης».

«Για να είμαστε σαφείς, ο Βορράς του Κοσσυφοπεδίου ήταν και θα συνεχίσει να είναι μέρος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου. Δεν θα επιτρέψουμε στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο να γίνει πεδίο μάχης για την επίτευξη των ηγεμονικών φιλοδοξιών των περιφερειακών αυταρχών», είπε η Οσμάνι.

Από την άλλη όμως, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Κούρτι παρενέβη στο βορρά χωρίς να συμβουλευτεί τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με τη δέσμευση της Πρίστινα από το 2013, η ανάπτυξη της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου στο βορρά πρέπει να έχει τη συμφωνία της KFOR και αναμένουμε έγκαιρες και ουσιαστικές διαβουλεύσεις για κάθε ενέργεια της KSF και της αστυνομίας που μπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον ασφάλειας», αυτός είπε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου