Παρέμβαση του SPAK για την έρευνα των τριών Ρώσων υπόπτων για κατασκοπεία

Παρέμβαση του SPAK για την έρευνα των τριών Ρώσων υπόπτων για κατασκοπεία

Η μη δυνατότητα αποκρυπτογράφησης ενός σκίτσου με μολύβι σε λευκό χαρτί, το οποίο δείχνει τη θέση ορισμένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, οδήγησε την εισαγγελία του Ελμπασάν να αναβάλει την έρευνα για τους τρεις Ρώσους ύποπτους για κατασκοπεία που συνελήφθησαν στο εργοστάσιο όπλων στο Γκράμς της Αλβανίας.

Το σκίτσο βρέθηκε στα προσωπικά αντικείμενα του Μιχαήλ Ζόριν και με γυμνό μάτι δίνει την εντύπωση στρατώνα, συρματοπλέγματα και πόρτα με κάγκελα.

Στο λευκό χαρτί δίνεται χειρόγραφη περιγραφή στα ρωσικά.

Υπάρχουν 8 τέτοια χειρόγραφα, τα οποία η εισαγγελία ανέθεσε σε μεταφραστή της ρωσικής γλώσσας να τις μεταφράσει στα αλβανικά.

Τώρα όμως που οι έρευνες σε βάρος των τριών προσώπων Μιχαήλ Ζόριν, Φεντίρ Αλπάτοφ και Σβετλάνα Τιμόφεβα βρίσκονται στους τελευταίους 3 μήνες, η εισαγγελία του Ελμπασάν ζήτησε τη βοήθεια του SPAK (Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος).

Αυτή η ειδική δομή συμμετείχε σε αυτήν την έρευνα παρέχοντας τη βοήθειά της όσον αφορά την εξέταση ηλεκτρονικών συσκευών από υπολογιστή.

Πρόκειται για δύο drones, εξοπλισμό επιτήρησης για νυχτερινή όραση, φορητό υπολογιστή, αρκετές τηλεφωνικές κάρτες και 6 κινητές συσκευές, που βρέθηκαν στους τρεις συλληφθέντες κατά τη σύλληψή τους στις 20 Αυγούστου 2022 στο Ελμπασάν.

Η ερευνητική ομάδα ευελπιστεί ότι οι πραγματογνώμονες του SPAK θα μπορέσουν να διεισδύσουν στα e-mail που αντάλλαξαν μαζί και με άλλα πρόσωπα οι τρεις κατηγορούμενοι.

Μέσω του ελέγχου των e-mail και της ανάκτησης συνομιλιών στις εφαρμογές «Telegram» και «Whatsapp», τα μέλη της ερευνητικής ομάδας ελπίζουν να ανακαλύψουν κάτι περισσότερο για το μυστήριο των Ρώσων και Ουκρανών κατασκόπων.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, οι τρεις νεαροί επέμεναν ότι πήγαν στη στρατιωτική βάση του Γκράμσι, ως ενθουσιώδεις για τη φωτογράφιση εγκαταλελειμμένων βάσεων και το πάθος τους ως μπλόγκερ.

Αλλά από την άλλη, η εισαγγελία έχει εγείρει υποψίες ότι εμπλέκονται σε κατασκοπεία.

Τον Μάιο του 2023, η πρόεδρος του Δικαστηρίου του Ελμπασάν, επέβαλε στον Μιχαήλ Ζόριν κατ'οίκον περιορισμό, ενώ για τους Τιμόφεβα και Αλπάτοφ την υποχρέωση να εμφανιστούν ενώπιον αξιωματικού της δικαστικής αστυνομίας, μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου