Παραχώρηση 100 εκατ. ευρώ, SPAK: Τα νοσοκομεία επαναχρησιμοποιούν παλιά εργαλεία και αυτόκαυστα

Παραχώρηση 100 εκατ. ευρώ, SPAK: Τα νοσοκομεία επαναχρησιμοποιούν παλιά εργαλεία και αυτόκαυστα

Η σύμβαση παραχώρησης αποστείρωσης ύψους σχεδόν 100 εκατ. ευρώ δεν έχει θέσει εκτός λειτουργίας τα παλιά αυτόκλειστα στα νοσοκομεία της χώρας. Κάποια από αυτά επέστρεψαν στη λειτουργία, για να αποστειρώσουν χειρουργικά εργαλεία που είναι επίσης παλιά. Το πόρισμα της έρευνας για την παραχώρηση στείρωσης έγινε από τη SPAK, για την οποία έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Klodian Rjepaj και ο επιχειρηματίας, Ilir Rrapaj, καθώς και άλλα έξι άτομα που ερευνώνται υπό ελαφρύτερα μέτρα.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το Υπουργείο Υγείας ουδέποτε πραγματοποίησε διαρκώς πραγματικό έλεγχο στα κεντρικά, υποκεντρικά και εφεδρικά κέντρα για τις πραγματικές επενδύσεις που έκανε ο παραχωρησιούχος. Κατά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό της έρευνας της ΣΠΑΚ τον Δεκέμβριο 2022-Ιανουάριο 2023, από τα 18 κέντρα Back up που σχεδιάστηκαν σύμφωνα με τη σύμβαση σε όλη την επικράτεια, μόνο 5 τέτοια λειτουργούν σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι όροι της σύμβασης παραχώρησης είναι υπέρ του παραχωρησιούχου. Πέραν του ότι δεν έχουν επιλυθεί τα προβληματικά παραρτήματα της σύμβασης, το Υπουργείο Υγείας δεν έχει απαντήσει σωστά στα αιτήματα των νοσοκομείων για χρήση των παλαιών σετ για να αντεπεξέλθουν στον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων, που ξεπέρασε τον αναμενόμενο αριθμό. Από την άλλη, το υπουργείο ζήτησε από τα νοσοκομεία να μην υπερβαίνουν τον αριθμό των παρεμβάσεων και τον προϋπολογισμό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου