Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την τροφοδοσία ραντάρ στη νήσο Σάσων

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την τροφοδοσία ραντάρ στη νήσο Σάσων

Το Υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας σχεδιάζει να τροφοδοτήσει το ραντάρ στη νήσο Σάσων με ενέργεια από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού. Αυτό είναι το αντικείμενο σύμβασης για μια διαδικασία προμήθειας που ανοίχτηκε στον ιστότοπο του Οργανισμού Δημοσίων Συμβάσεων που στοχεύει στο σχεδιασμό της υποδομής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσω της χρήσης ηλιακής ενέργειας.

Τα έγγραφα διευκρινίζουν ότι αυτή τη στιγμή η μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το ραντάρ είναι 5-7 kwh. Η θέση των κτιρίων το καθιστά πολύ ευνοϊκό χώρο για την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών. Οι ταράτσες των κτιρίων είναι προς το παρόν κενές και αχρησιμοποίητες. Η συνολική επιφάνεια των κτιρίων έχει αρκετό χώρο για κάλυψη με ηλιακούς συλλέκτες για τις δικές τους ανάγκες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, το έργο αυτό έχει πλεονεκτήματα. Καταρχάς, η γεωγραφική θέση της περιοχής την καθιστά μια πολύ ευνοϊκή περιοχή για την αξιοποίηση των πολλών ηλιόλουστων ημερών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με πολύ χαμηλό κόστος από ηλιακούς συλλέκτες.

«Επίσης, το πολύ ευνοϊκό έδαφος και οι μεγάλοι ωφέλιμοι χώροι καθιστούν δυνατή την παραγωγή ενέργειας με πολύ υψηλή απόδοση. Η εκπομπή αερίων στο διάστημα από την παραγωγή ενέργειας μέσω ηλιακών συλλεκτών είναι πολύ μικρή. Η μεγάλη διάρκεια ζωής άνω των 25 ετών των πάνελ και η πολύ μικρή ανάγκη συντήρησης καθιστούν αυτό το έργο πολύ αποδοτικό και κερδοφόρο», αναφέρει το έγγραφο.

Οι εργασίες για το έργο αυτό αναμένεται να διαρκέσουν 5-7 εβδομάδες. Το οριακό ταμείο για τη διαδικασία αυτή υπολογίζεται στα 14,2 εκατ. λεκ. (131 χιλιάδες ευρώ).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου