Η Ινδία ο δεύτερος εμπορικός εταίρος σε όγκο εισαγωγών στην Αλβανία μετά την Τουρκία

Η Ινδία ο δεύτερος εμπορικός εταίρος σε όγκο εισαγωγών στην Αλβανία μετά την Τουρκία

Οι υψηλές τιμές μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία άλλαξαν τις πηγές εισαγωγών της Αλβανίας τα τελευταία δύο χρόνια. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, η Ινδία κατατάχθηκε ο δεύτερος εμπορικός εταίρος σε όγκο εισαγωγών (σε ποσότητα), μετά την Τουρκία.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στη μεταφορά εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ινδία. Κατά τον 7ο μήνα του 2023, το εμπόριο με την Ινδία κατέγραψε ετήσια αύξηση 550% σε όγκο και 300% σε αξία. Τα αγαθά από την Ινδία σε ποσότητα αντιπροσώπευαν το 11% των συνολικών εισαγωγών και το 3,5% των συνολικών εισαγωγών σε αξία.

Όλη η αύξηση των εισαγωγών από την Ινδία προήλθε από την εκτόπιση των προμηθειών σε καύσιμα, ζάχαρη και ορισμένες βιομηχανίες κεραμικής, χόρτα, υφάσματα κ.λπ. Η κύρια αλλαγή ήρθε καθώς ο κύριος προμηθευτής των Αλβανών εισαγωγέων, η πολυεθνική εταιρεία OM, αγοράζει πλέον πετρέλαιο από ινδικά διυλιστήρια.

Πηγές από την Ένωση Καυσίμων ισχυρίστηκαν ότι η Ινδία έχει μεγάλα διυλιστήρια πετρελαίου και η προμήθεια γίνεται λόγω λογικών τιμών. Το πετρέλαιο που εισήχθη από την Ινδία ήταν 152 χιλιάδες τόνοι και πήρε το 44% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου που εισήλθαν στην Αλβανία το 7μηνο.

Οι χονδρέμποροι ανακοίνωσαν ότι βασικός προμηθευτής των Αλβανών εισαγωγέων είναι η πολυεθνική εταιρεία OMV, η οποία αγοράζει πετρέλαιο σε αγορές που εμφανίζονται σχάσιμες σε τιμές. Παλαιότερα, οι Αλβανοί εισαγωγείς προμηθεύονταν από κοιτάσματα OMV στην Ιταλία, ενώ φέτος ο προμηθευτής το φέρνει απευθείας στα αλβανικά λιμάνια. Ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής στην αγορά πετρελαίου, η Ινδία κατατάχθηκε ο δεύτερος εμπορικός εταίρος όσον αφορά το ποσό των εισαγωγών. Οι εισαγωγές πετρελαίου από την Ινδία ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2022.

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι τιμές της ενέργειας και του πετρελαίου γνώρισαν ραγδαία άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι μεταφορές από τη Ρωσία ως έναν από τους βασικούς προμηθευτές της χώρας μας έγιναν δύσκολες λόγω των κυρώσεων. Μέχρι το 2021, η χώρα μας παρείχε σχεδόν το 12% των συνολικών εισαγωγών καυσίμων από τη Ρωσία.

Τον Ιανουάριο-Ιούλιο 2023 εισήχθησαν συνολικά 343 χιλιάδες τόνοι καυσίμων με ετήσια αύξηση 10%. Πηγές από την αγορά υποστηρίζουν ότι υπάρχει βελτίωση λόγω της αύξησης της κατανάλωσης λόγω της πτώσης των τιμών και της αύξησης του τζίρου από τον τουρισμό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου