Αύξηση και φέτος για τις επενδύσεις του τραπεζικού τομέα σε ευρωομόλογα της αλβανικής κυβέρνησης

Αύξηση και φέτος για τις επενδύσεις του τραπεζικού τομέα σε ευρωομόλογα της αλβανικής κυβέρνησης

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας δείχνουν ότι οι τίτλοι σε ξένο νόμισμα του αλβανικού δημοσίου στον ισολογισμό του τραπεζικού κλάδου έφτασαν την αξία των 82,7 δισ. λεκ στο τέλος Ιουνίου.

Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων έχει αυξηθεί κατά 6%. Δεδομένου ότι τα στατιστικά αναφέρονται σε λεκ, φυσικά οι φετινές αξίες επηρεάζονται σημαντικά από την ενίσχυση του λεκ στη συναλλαγματική ισοτιμία. Εάν δεν υπήρχε αυτή η ανατίμηση, η αύξηση της αξίας των ευρωομολόγων στον ισολογισμό θα ήταν μεγαλύτερη.

Το τελευταίο ευρωομόλογο της αλβανικής κυβέρνησης εκδόθηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ωστόσο εκτιμάται ότι η συμμετοχή των τραπεζών ήταν χαμηλότερη σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις.

Τα τελευταία χρόνια, η επένδυση σε αυτά τα μέσα ευνοήθηκε και από τις πολιτικές της Τράπεζας της Αλβανίας, η οποία είχε αναγνωρίσει την επένδυση στις δύο τελευταίες εκδόσεις ευρωομολόγων με μηδενικό συντελεστή κινδύνου, για την επίδραση του υπολογισμού του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Κατά συνέπεια, η επένδυση σε ευρωομόλογα δεν είχε κόστος κεφαλαίου για τις τράπεζες, καθιστώντας την ακόμη πιο ελκυστική. Εν τω μεταξύ, για τη φετινή έκδοση, οι διευκολύνσεις αυτές καταργήθηκαν και οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να καλύψουν με κεφάλαια στο ποσοστό 100% για την αξία των ευρωομολόγων.

Για το λόγο αυτό, τα ποσά που αγοράστηκαν ήταν χαμηλότερα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, η αξία των ευρωομολόγων στον ισολογισμό κατά τον μήνα Ιούνιο αυξήθηκε κατά 2,8 δισ. λεκ ή περίπου 26 εκατ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις.

Ωστόσο, οι τράπεζες συνέχισαν να αγοράζουν προηγούμενες εκδόσεις ευρωομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Οι κρατικοί χρεωστικοί τίτλοι σε ξένο νόμισμα στα μέσα του τρέχοντος έτους αντιπροσώπευαν περίπου το 4,4% του συνόλου του ενεργητικού του κλάδου, από 4,25% που ήταν το ειδικό βάρος τους ένα χρόνο πριν.

Συμπεριλαμβανομένων των χρεογράφων σε λεκ, η συνολική έκθεση του τραπεζικού τομέα στο αλβανικό δημόσιο έχει φθάσει στο 27,7% της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων, από 26,2% ένα χρόνο πριν.

Τα χρεόγραφα της αλβανικής κυβέρνησης σε ξένο νόμισμα έχουν προσελκύσει αυξανόμενο ενδιαφέρον από τον αλβανικό τραπεζικό τομέα τα τελευταία χρόνια, για διάφορους λόγους.

Η επένδυση σε αυτά τα μέσα απέφερε ικανοποιητικές αποδόσεις, σε μια περίοδο που τα επιτόκια για το νόμισμα ευρώ ήταν πολύ χαμηλά. Η υψηλή αύξηση των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει σημαντικά ποσά ελεύθερης ρευστότητας για τις τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά, το ρυθμιστικό πλαίσιο της Τράπεζας της Αλβανίας τείνει να κάνει πιο ακριβό τον δανεισμό σε ξένο νόμισμα για υποκείμενα με εισόδημα σε λεκ, γεγονός που περιορίζει το περιθώριο αύξησης της πίστωσης σε ευρώ για τον αλβανικό ιδιωτικό τομέα.

Τα ευρωομόλογα έχουν επίσης χρησιμεύσει ως μέσο για την απορρόφηση της ελεύθερης ρευστότητας του τραπεζικού τομέα στη χώρα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου