Η άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας του Ευρώ Λεκ που σημειώθηκε επανήλθε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του 2024. Σύμφωνα με τη συναλλαγματική ισοτιμία της Τράπεζας της Αλβανίας, το Ευρώ ανταλλάχτηκε την Παρασκευή στα 102.87 λεκ, σημειώνοντας σημαντική πτώση για δεύτερη συνεχή ημέρα.
Την Τετάρτη, το Ευρώ κατέγραψε την ισχυρότερη άνοδο από το περσινό καλοκαίρι και εκτινάχθηκε στα επίπεδα των λεκ. Ωστόσο, όπως προειδοποίησαν οι ειδικοί, αυτή η αύξηση δεν ήταν βιώσιμη και σε λίγες ημέρες, το ποσοστό επέστρεψε στα προηγούμενα επίπεδα.
Η πτώση του ευρώ αντανακλάται, όπως συμβαίνει συνήθως, στη συναλλαγματική ισοτιμία άλλων νομισμάτων.
Το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε στο επίπεδο των λεκ, από λεκ που ήταν την Τετάρτη. Η βρετανική λίρα υποχώρησε στα λεκ 120,34, από το επίπεδο των λεκ 121,94 01 Τετάρτη.
Σύμφωνα με πηγές από τον τραπεζικό κλάδο, η άνοδος της Τετάρτης ήταν παράδοξη, δεδομένου ότι δεν υπήρχε ευρεία βάση ζήτησης για το ευρώ στην αγορά. Η αύξηση προήλθε από συγκεκριμένες τράπεζες που, λόγω των αναγκών των θέσεων τους ή κατόπιν αιτήματος συγκεκριμένων πελατών, παρουσίασαν πολύ μεγάλη ζήτηση συναλλάγματος, τραβώντας την ισοτιμία προς τα πάνω.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η αλβανική αγορά συναλλάγματος πλήττεται εύκολα από stress, ίσως λόγω της ρηχότητας και του μικρού της μεγέθους. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η στιγμή ξεπεράστηκε γρήγορα και η πορεία επέστρεψε κοντά στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας.
Οι βασικοί συναλλαγματικοί παράγοντες φαίνεται να υπαγορεύουν νέες καθοδικές πιέσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-Λεκ. Η είσοδος στην ανοιξιάτικη περίοδο αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τις αφίξεις ξένων τουριστών και τις εισροές συναλλάγματος στην οικονομία. Αυτό έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν νέο κύκλο ενίσχυσης του Λεκ.
Αυτή τη στιγμή, η συναλλαγματική ισοτιμία του Ευρώ Λεκ είναι μειωμένη κατά 9,5% σε σύγκριση με την ίδια ημέρα πριν από ένα χρόνο. Η ετήσια πτωτική τάση της συναλλαγματικής ισοτιμίας επιταχύνθηκε το δεύτερο εξάμηνο του Μαρτίου.
Τα στοιχεία της ΤτΕ έδειξαν ότι πέρυσι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε στο ιστορικό χαμηλό των 191 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 78% σε σύγκριση με το 2022. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται σε λιγότερο από 1% του ΑΕΠ, από περίπου 6% που ήταν ένα χρόνο πριν.
Εν τω μεταξύ, η αξία ρεκόρ των άμεσων ξένων επενδύσεων, σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, έχει ξεπεράσει πολλές φορές το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, γεγονός που δείχνει ότι έχει εισέλθει στην οικονομία περισσότερο ξένο νόμισμα από ό,τι έχει απομείνει. Οι προσδοκίες είναι ότι το ισοζύγιο πληρωμών θα συνεχίσει να βελτιώνεται και φέτος, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το 2023. Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει νέες πτωτικές πιέσεις στο συνάλλαγμα ευρώ-Λεκ.
Σχόλια