Τίρανα: Η 13η πιο ακριβή πόλη στην Ευρώπη - 1,3 δισ. ευρώ οι συναλλαγές στην αγορά των ακινήτων το 2023

Τίρανα: Η 13η πιο ακριβή πόλη στην Ευρώπη - 1,3 δισ. ευρώ οι συναλλαγές στην αγορά των ακινήτων το 2023

Η αγορά ακινήτων στην Αλβανία βίωσε ραγδαία ανάπτυξη το 2023, αγγίζοντας ρεκόρ συναλλαγών ύψους 137 δισεκατομμυρίων λεκ (περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ). Η άνθηση αυτή τροφοδοτήθηκε από δύο κύριους παράγοντες: την αυξημένη ζήτηση από ξένους αγοραστές και τραπεζικό δανεισμό, και την περιορισμένη προσφορά που οφείλεται στη συρρίκνωση του πληθυσμού.

Σημαντικό ρόλο στην άνοδο της ζήτησης έπαιξαν οι ξένες επενδύσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 23% των συνολικών αγορών. Η αγοραστική δύναμη τροφοδοτήθηκε επίσης από τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία αυξήθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση.

Από την άλλη πλευρά, η προσφορά ακινήτων περιορίζεται από τη συρρίκνωση του πληθυσμού, η οποία οφείλεται στην υψηλή μετανάστευση και το γήρανση. Η αύξηση του κόστους κατασκευών δρα επίσης ως ανασταλτικός παράγοντας στην ανάπτυξη νέων ακινήτων.

Η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά ώθησαν τις τιμές ακινήτων στα ύψη. Η μέση τιμή πώλησης διαμερισμάτων έφτασε τα 1.548 ευρώ/m², σημειώνοντας αύξηση 41% σε σχέση με το 2021. Ως αποτέλεσμα, τα Τίρανα κατέκτησαν την 13η θέση ως η πιο ακριβή πόλη στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη την αγοραστική δύναμη.

Ωστόσο, η ραγδαία άνοδος των τιμών εγείρει ανησυχίες. Ο ρυθμός αύξησης υπερτερεί κατά πολύ τον ρυθμό αύξησης του εισοδήματος, καθιστώντας την αγορά ακινήτων ασύμφορη για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Επιπρόσθετα, η σκιά του ξεπλύματος χρήματος ρίχνει μια ανησυχητική σκιά στην αγορά, θέτοντας ερωτήματα για τη βιωσιμότητα της άνθησης.

Εν κατακλείδι, η αγορά ακινήτων στην Αλβανία διανύει μια περίοδο άνθησης, η οποία όμως φέρει ανησυχητικές προεκτάσεις. Η ασυμβατότητα ρυθμού αύξησης τιμών και εισοδήματος, σε συνδυασμό με τις πιθανές επιπτώσεις του ξεπλύματος χρήματος, θέτουν υπό αμφισβήτηση τη μελλοντική σταθερότητα της αγοράς.

Διαβάστε και:

...

Εκτοξεύτηκε η ζήτηση για δάνεια ακινήτων στην Αλβανία

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, το αίτημα για δάνεια αγοράς διαμερίσματος εκτοξεύτηκε στις αρχές του 2024, αγγίζοντας νέο ιστορικό ρεκόρ για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Τα δάνει...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου