Φούσκα η δράση της αλβανικής κυβέρνησης για κατάσχεση κτιρίων χωρίς άδεια

Φούσκα η δράση της αλβανικής κυβέρνησης για κατάσχεση κτιρίων χωρίς άδεια

Οκτώ μήνες μετά τη συγκλονιστική δράση της κυβέρνησης κατά κτιρίων που παραβιάζουν οικοδομικές άδειες, οι κατασκευαστικές εταιρείες επέστρεψαν στα κατασχεθέντα, ενώ οι θεσμοί κλείνουν τα μάτια σε αλλεπάλληλες παραβιάσεις του νόμου.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και οι υπουργοί του ξεκίνησαν μια δράση κατά των πολυώροφων κτιρίων που είχαν παραβιάσει οικοδομικές άδειες στα Τίρανα, προειδοποιώντας για κατάσχεση και χρήση τους για κοινωνικούς σκοπούς.

Προς στήριξη αυτής της ενέργειας, η κυβέρνηση ενέκρινε την απόφαση αριθ. 589/2022 που άνοιξε τον δρόμο για κατάσχεση, αλλά ταυτόχρονα έδωσε στους οικοδόμους τη δυνατότητα νομιμοποίησης μέσω προαγοράς στην τιμή της αγοράς ορόφων χωρίς άδεια.

Στις δημόσιες εμφανίσεις του ο κ. Ράμα κατηγόρησε τη δικαιοσύνη, αλλά και την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ ότι σιωπούν για τις παράνομες κατασκευές στη μέση των Τιράνων.

Ακόμη και οι υπουργοί της κυβέρνησης κατήγγειλαν τις παράνομες κατασκευές ως μυστηριώδη εγκλήματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο αυτής της δράσης κατασχέθηκαν 25 αντικείμενα, τα περισσότερα από αυτά στα Τίρανα. Όμως, οκτώ μήνες αργότερα, οι οικοδόμοι επέστρεψαν στις κατασχεθείσες τοποθεσίες και συνέχισαν την κατασκευή, ξανά χωρίς άδεια.

Το υπουργείο ισχυρίστηκε επίσης ότι είχε εισπράξει 265 εκατ. λεκ έως τον Αύγουστο από 8 φορείς που είχαν πληρώσει το 10% της αξίας και έναν φορέα που είχε πληρώσει την πλήρη αξία, αλλά αρνήθηκε να διαθέσει τις εκθέσεις αξιολόγησης των μη εξουσιοδοτημένων ορόφων που καθορίζουν τις τιμές.

Το υπουργείο Οικονομικών άφησε την ευθύνη σε άλλες αρχές ελέγχου γης για την έναρξη των εργασιών στα κατασχεθέντα, ελλείψει νέων οικοδομικών αδειών.

Ο Έντι Ράμα και η αστυνομία των Τιράνων δεν απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη νομιμότητα αυτών των έργων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου