Ράμα: «Τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Shpirag είναι αντάξια με αυτά της Σαουδικής Αραβίας»

Ράμα: «Τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Shpirag είναι αντάξια με αυτά της Σαουδικής Αραβίας»

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα και η υπουργός Υποδομών και Ενέργειας, Μπελίντα Μπαλούκου, πραγματοποίησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου, όπου μίλησαν για τα έργα της SHELL στο Shpirag. Σύμφωνα με τον Ράμα, αυτός ο υπόγειος πλούτος μπορεί να έχει ιστορικό αντίκτυπο στην κοινωνική ανάπτυξη, αλλά και στη γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της Αλβανίας.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η τελική δοκιμή για την απόδειξη της σταθερότητας της πίεσης ροής φυσικού αερίου και πετρελαίου θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και θα διαρκέσει 2-3 μήνες, προσθέτοντας ότι ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, τα οφέλη θα είναι μεγάλα.

Ο Ράμα τόνισε ότι το πετρέλαιο είναι «Premium» ποιότητας, το ίδιο με αυτό της Σαουδικής Αραβίας, ενώ πριν από ένα χρόνο έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη συγκέντρωση του κρατικού ταμείου, που χρειάζεται για τη διαχείριση των φυσικών περιουσιακών στοιχείων.

Είπε ότι αισιόδοξα στοιχεία έχουν προκύψει και από τις εξερευνήσεις στο πεδίο της Ντούμρε, αλλά εκεί η δουλειά βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

«Μπορεί να έχει ιστορικό αντίκτυπο στην κοινωνική οικονομική ανάπτυξη, αλλά και στη γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της Αλβανίας.

Βρισκόμαστε σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο μιας προσπάθειας σχεδόν 10 ετών και στα πρόθυρα τελικών δοκιμών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αξιολόγηση της σταθερότητας της πίεσης της ροής αερίου και πετρελαίου.

Αυτό σημαίνει ότι το αντίγραφο ασφαλείας υπάρχει. Μετά από μια πολύ δύσκολη εξερεύνηση και μια τεράστια επένδυση που έγινε λόγω της επανειλημμένης θραύσης των ανιχνευτών. Τα ενδιαφέροντα νέα είναι ότι δεν έχει αναφερθεί ακόμη νερό, το οποίο βρίσκεται κάτω από το απόθεμα, πράγμα που σημαίνει ότι το απόθεμα θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο βαθιά.

Οι πληροφορίες σε αυτό το στάδιο είναι επίσης εμπιστευτικές, αλλά σχετίζονται επίσης με το αποτέλεσμα της τελικής δοκιμής, η οποία καθορίζει εάν η εξόρυξη αυτού του στοιχείου αποφέρει οφέλη.

Αν όχι, παραμένει εκεί για άλλη μια φορά, όταν η τεχνολογία μπορεί να προχωρήσει. Η εταιρεία SHELL έχει χρησιμοποιήσει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Παράλληλα με την προετοιμασία για τη δοκιμή, η οποία θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και τα αποτελέσματα της δοκιμής βασίζονται στην παρακολούθηση της σταθερότητας της ροής που έρχεται στην επιφάνεια, για την οποία χρησιμοποιείται περίοδος 2-3 μηνών, Εκπονείται επίσης τεράστιο επενδυτικό σχέδιο για τις απαραίτητες υποδομές εξόρυξης και μεταφοράς σε αυτό.

Το πετρέλαιο που ανακαλύφθηκε είναι πρώτης ποιότητας. Πρώτη φορά συμβαίνει στη χώρα μας, γιατί οι άλλες πηγές είναι πηγές ενός βαρέος πετρελαίου, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στην κατανάλωση οχημάτων και η αξία του είναι πολύ πιο μέτρια.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έγιναν στο εργαστήριο της Ολλανδίας, το λάδι στο Shpirag είναι αντάξιο με το Premium λάδι της Σαουδικής Αραβίας.

Το έργο ξεκινά με 3 δισ. ευρώ και μέχρι την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων υποδομών φτάνει στα 7 δισ. ευρώ.

Μια επένδυση που προβλέπει την κατασκευή ολόκληρης της υποδομής για την εναπόθεση του αποθέματος, τον διαχωρισμό του σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και θείο και έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί δημιουργεί μια βάση, είτε για την παραγωγή γεωργικών εισροών είτε για τη δημιουργία καλλυντικά προϊόντα.

Αυτό που είναι σημαντικό να πούμε σήμερα είναι ότι εργαζόμαστε εδώ και ένα χρόνο για τη δημιουργία ενός κρατικού ταμείου. Αυτό το ταμείο προορίζεται για τη διαχείριση αυτού του στοιχείου.

Αυτή είναι μια απίστευτα πολυαναμενόμενη εξέλιξη, αλλά όχι τα πάντα. Γιατί στο μεταξύ έχει ξεκινήσει η εξερεύνηση του κοιτάσματος Dumre στην Αλβανία, όπου εργάζεται η ιταλική εταιρεία ENI. Ακόμα και εκεί έχουμε αισιόδοξα δεδομένα, αλλά η δουλειά είναι σε αρχικό στάδιο, γιατί η εταιρεία ξεκίνησε τις εργασίες της πριν από την πανδημία, αλλά η πανδημία έφερε ένα μακρύ αποκλεισμό.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο αντίκτυπος όλης αυτής της νέας αναξιοποίητης περιοχής θα είναι εξαιρετικός σε όλες τις περιπτώσεις».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου