Κυρίαρχα συνεχίζουν να είναι τα επιχειρηματικά δάνεια στις τράπεζες της Αλβανίας

Κυρίαρχα συνεχίζουν να είναι τα επιχειρηματικά δάνεια στις τράπεζες της Αλβανίας

Τα επιχειρηματικά δάνεια εξακολουθούν να είναι κυρίαρχα στη δομή του χαρτοφυλακίου των αλβανικών τραπεζών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών, στο τέλος του περασμένου έτους το δάνειο στον επιχειρηματικό τομέα αποτελούσε το 64,5% του δανειακού χαρτοφυλακίου του τραπεζικού τομέα. Ωστόσο, το βάρος του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου έχει μειωθεί σε σύγκριση με το επίπεδο του 66,9% που ήταν στο τέλος του 2021.

Τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στον κλάδο της λιανικής και κυρίως στα προσωπικά δάνεια. Ειδικότερα, το δάνειο για αγορά κατοικίας έχει αυξηθεί με υψηλούς ρυθμούς και αυτό έχει προκαλέσει αύξηση του ειδικού βάρους των χαρτοφυλακίων των ιδιωτών.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να παράγουν σαφώς τη συντριπτική πλειοψηφία των όγκων δανεισμού του αλβανικού τραπεζικού τομέα. Ελλείψει κεφαλαιαγοράς, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν παραδοσιακά τα τραπεζικά δάνεια ως κύρια εναλλακτική λύση χρηματοδότησης.

Το βάρος της επιχείρησης στη συνολική αξία του δανειακού χαρτοφυλακίου έχει σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων τραπεζών και ξεκινά από 50% έως 90%.

Τα στοιχεία της Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών δείχνουν ότι η τράπεζα με το μεγαλύτερο μερίδιο επιχειρηματικών δανείων στο χαρτοφυλάκιό της είναι η ProCredit Bank Albania.

Στα τέλη του περασμένου έτους, πάνω από το 90% των ανεξόφλητων δανείων της ProCredit ανήκε σε επιχειρήσεις. Η Credins Bank συνεχίζει να έχει αρκετά υψηλό βάρος επιχειρηματικών δανείων στη δομή του χαρτοφυλακίου, με σχεδόν το 82% του συνόλου στο τέλος του περασμένου έτους.

Τρίτη τράπεζα ως προς το βαθμό συγκέντρωσης στον επιχειρηματικό τομέα είναι η American Investment Bank, με 77%, ακολουθούμενη από την Intesa Sanpaolo Bank Albania με 71% και την Tirana Bank, με σχεδόν 68%.

Το μερίδιο των επιχειρηματικών δανείων άλλων τραπεζών είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο του κλάδου, ξεκινώντας από την United Bank of Albania, με 64,5%, την Raiffeisen Bank, με περίπου 58%, την Union Bank και τη Fibank, με 55% και την OTP Albania της BKT, που είναι ελαφρώς κάτω από το επίπεδο του 51% και οι οποίες μπορούν να ονομαστούν οι τράπεζες με τη μεγαλύτερη εστίαση στον τομέα της λιανικής.

Ο αλβανικός τραπεζικός τομέας είχε ιστορικά έναν βαθμό συγκέντρωσης πιστώσεων στον επιχειρηματικό τομέα. Αυτή η συγκέντρωση έγινε ένας από τους λόγους που ο δείκτης των προβληματικών δανείων μετά την κρίση του 2008 έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα στην περιοχή, με πάνω από 25%.

Το μεγαλύτερο αντίκτυπο σε αυτή την ανάπτυξη έδωσαν ακριβώς τα επισφαλή επιχειρηματικά δάνεια.

Ακόμη και σήμερα, ο τομέας των επιχειρηματικών δανείων έχει υψηλότερο ποσοστό προβληματικών δανείων σε σύγκριση με αυτό των ιδιωτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης εποπτείας της Τράπεζας της Αλβανίας, ο λόγος των προβληματικών δανείων για τα φυσικά πρόσωπα στο τέλος του 2022 ήταν 3,8%, ενώ για τις επιχειρήσεις στο 6%.

Το βάρος των επιχειρηματικών δανείων στο χαρτοφυλάκιο δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικό της συγκέντρωσης μεγάλων ανοιγμάτων σε λίγους δανειολήπτες.

Ενώ μια τέτοια συγκέντρωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική για τράπεζες που έχουν μεγάλο βάρος δανεισμού εταιρικών (μεγάλων επιχειρήσεων), άλλες τράπεζες μπορεί να έχουν επιχειρηματικό δανεισμό κατανεμημένο σε μεγαλύτερο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη ότι γενικά η μέση αξία των δανείων για τις επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερη από αυτή των ιδιωτών, το υψηλό μερίδιο των επιχειρήσεων στο δανειακό χαρτοφυλάκιο μπορεί να είναι ενδεικτικό υψηλότερης συγκέντρωσης κινδύνου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου