Ράμα για Κούρτι: «Είναι πεισματάρης και μαξιμαλιστής»

Ράμα για Κούρτι: «Είναι πεισματάρης και μαξιμαλιστής»

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Έντι Ράμα στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa», ρωτήθηκε και για περιφερειακά ζητήματα και την τεταμένη κατάσταση μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να γίνει μεγάλη, έστω και σε μικρή κλίμακα. Δεν έλειψαν ούτε αυτή τη φορά τα βέλη για τον ομόλογό του από το Κόσοβο, Αλμπίν Κούρτι.

«Το σέβομαι αυτό, αλλά θα έκανα τελείως διαφορετικές επιλογές. Είναι πεισματάρης και μαξιμαλιστής. Υπάρχει μια φανταστική ευκαιρία, το γαλλογερμανικό ειρηνευτικό σχέδιο. Οι προσφορές δεν μένουν για πάντα στο τραπέζι. Τότε, η ιστορία σε κάνει να περιμένεις» – λέει ο Ράμα.

Όσο για τη Σερβία, ο Ράμα έχει διαφορετική άποψη.

«Η Σερβία πρέπει να δει διαφορετικά. Έχει πολύ σοβαρό παρελθόν ως επιθετική, είναι υπεύθυνη για μια εθνοκάθαρση που πρέπει να αφήσει πίσω της. Έχει χτίσει την εξωτερική της πολιτική ως διάδρομο καθρεφτών μεταξύ Δύσης, Ρωσίας και Κίνας. Η Σερβία πρέπει να πάρει μια απόφαση, αλλά νομίζω ότι θα επιλέξει τη Δύση, τον δημοκρατικό κόσμο» - λέει ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης.

«Ναι, φυσικά, και ανησυχώ πολύ, αλλά όλα εξαρτώνται από εμάς. Κανείς δεν μπορεί να ταράξει ξανά τα Βαλκάνια αν δεν τους δώσουμε μια ευκαιρία. Η σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να γίνει μεγάλη, έστω και σε μικρή κλίμακα. Η κατάσταση της σερβικής μειονότητας στο βορρά θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα μικρό Donbass. Το όνειρο του Πούτιν. Αλλά η Σερβία δεν μπορεί να είναι Ρωσία, ακόμα κι αν το ήθελε» – λέει ο Ράμα, ο οποίος ρωτάται και για τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο «φίλος» του Ερντογάν.

«Η Τουρκία έχει πολύ σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης και είναι ένας ικανός συνομιλητής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα μαγικό κλειδί για να αλλάξει ένα ιμπεριαλιστικό, αντιδημοκρατικό και σοβινιστικό όραμα όπως αυτό του Πούτιν. Όλοι οι πόλεμοι τελειώνουν στο πολιτικό τραπέζι, αλλά δυστυχώς θα χρειαστεί πολύς καιρός», λέει ο Ράμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου